eur:
377.36
usd:
343.46
bux:
57176.11
2023. november 28. kedd Stefánia
Nyitókép: BKK

Lezárult a közbeszerzés, nettó 18,8 milliárd forintba kerül a Lánchíd felújítása

Eredményesen lezárult a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás, nettó 18,8 milliárd forintért az A-Híd Zrt. újíthatja fel Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségét és szimbólumát – közölte a BKK.

A Fővárosi Önkormányzat előteremtette az eljárás eredményessé nyilvánításához szükséges további bruttó 3,5 milliárd forintot, így már csak a kormány által ígért, de mind a mai napig meg nem kötött támogatási szerződés hiányzik, amely lehetővé tenné a felújítás megkezdését – áll a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.

A két végleges ajánlatot benyújtó szereplő, az A-Híd Zrt. és a Strabag Általános Építő Kft. minden szükséges igazolást beadott, így ajánlataik érvényessé nyilvánítását, a szerződés teljesítésére való alkalmasságuk megállapítását, valamint az A-Híd Zrt. nyertessé nyilvánítását javasolta a bírálóbizottság, és ezt a BKK igazgatósága hétfőn elfogadta.

A Fővárosi Közgyűlés hatáskörében eljáró főpolgármester módosította a híd felújításáról szóló engedélyokiratot, illetve a főváros és a BKK között fennálló megvalósítási megállapodást. Az utóbbi döntéssel biztosították a még hiányzó fedezetet - tették hozzá, azzal együtt, hogy a híd felújítása bruttó 26,75 milliárd forintból valósulhat meg.

A bruttó ár a nyertes nettó ajánlati ár mellett az ilyenkor kötelező 10 százalékos tartalékkeretet, a jogszabályok által előírt műszaki ellenőri, valamint egyéb költségeket és az áfát is tartalmazza.

A kormány hatmilliárd forinttal támogatja a felújítást, az erre vonatkozó megállapodás még hiányzik, de a a Fővárosi Önkormányzat abban az esetben is biztosítja a felújításhoz szükséges teljes fedezetet, ha a támogatási szerződés aláírása elhúzódna.

A szerződéskötésre az eredményhirdetést követően legkorábban január végén kerülhet sor. Ennek megfelelően a felújítási munkálatok elkezdése 2021. február végén, míg a munkálatok befejezése 2023 őszére történhet meg. A híd 18 hónapig a forgalom elől teljesen elzárt munkaterület lesz, a forgalomzárás részleteiről folyamatosan tájékoztat majd a BKK.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.11.29. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×