eur:
394.43
usd:
371.48
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében kötött stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) 2020. május 25-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Ezért nem kapnak előbb oltást a sportolók az időseknél

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a DIGI Sport televíziójában hosszabban szólt a koronavírus-védőoltásról.

Egy héttel ezelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián tisztázta, ha a 2021-re halasztott tokiói olimpián csak védőoltással lehet csak részt venni, akkor emiatt alighanem mindenki beoltatja magát. Az azonban kérdés, mikor juthatnak oltáshoz a sportolók, ugyanis a milliós idős korosztály előrébb van a sportolóknál az oltási terv szerint.

"Látva a hangulatot, az óhaj afelé hajlik, hogy a sportolók beoltsák magukat, hogy tudjanak edzeni veszélyeztetés és veszélyeztetettség nélkül" - mondta korábban a DIGI Sportnak a sportvezető.

Ezzel kapcsolatban most Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora tette egyértelművé, hogy nem lehet az idősek elé venni az élsportolókat.

"Sokan kérdezik, hogy mi lenne, hogy ha a sportolókat beoltanák, és nyugodtan tudnának az olimpiára készülni, a futballválogatott Eb-re menni, a vízilabdás lányok kiharcolni az olimpiai részvételt. Én úgy vagyok vele: amikor azt látjuk, hogy idős emberek súlyosabb lefolyású betegségben szenvednek, akkor azt mondom, hogy

első körben mindenképpen a kitett személyeket kell oltani"

- fogalmazott kategorikusan Merkely Béla, aki szerint "nem lenne etikus", hogy előre vegyék a sportolókat.

Közben azért megosztja a kérdés a sportvilágot: a NOB-ban vannak hangok, hogy

  • a sportolók közül legalább az olimpiai résztvevőket vegyék előre, de olyanok is, hogy
  • nem lehet ezt megtenni azokkal, akiknek a leginkább kell az oltás.

Tokióban közben a járványszámok egyre rosszabbak, a japánok négyötöde pedig az olimpia törlését kívánja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×