eur:
392.34
usd:
365.67
bux:
66772.22
2024. április 26. péntek Ervin
Visszahelyezték az olimpiai játékok szimbólumát, az ötkarikát felújítás után eredeti helyére a Tokiói-öbölben fekvő Odaiba mesterséges szigeten 2020. december 1-jén. A tervek szerint 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg a koronavírus-járvány miatt elhalasztott tokiói nyári olimpiát. Az Odaiba Marine Park ad otthont az ötkarikás játékok nyíltvízi úszóversenyeinek és a triatlon versenyszámoknak.
Nyitókép: MTI/EPA

Tokiói olimpia: vészesen kevés idő marad az igenre vagy a nemre

Legkésőbb márciusig döntenie kell a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak és a házigazda Japánnak, hogy ezen a nyáron megrendezik-e a tokiói olimpiát, vagy sem – véli Szabados Gábor sportközgazdász.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a házigazda Japán egyelőre kitart amellett, hogy megrendezhessék ezen a nyáron a tokiói olimpiát, de ez még nem jelenti azt, hogy az emberek félelme nem jogos: a japánok ugyanis mintegy 80 százaléka úgy véli, hogy az idén nyárra halasztott játékokat és a paralimpiát törölni kellene, vagy ismét el kellene halasztani.

Az InfoRádiónak nyilatkozó sportközgazdász inkább kommunikációs eszköznek tartja azt, hogy a házigazda hivatalosan semmi kétséget nem mutat a témában. Szabados Gábor biztosra veszi, hogy a háttérben zajlanak egyeztetések arról, lehet-e olimpia a nyáron Tokióban, és ha igen, hogyan.

A japán lakosság továbbra is nagyon megosztott a nyári olimpia megrendezését illetően – erősítette meg Vajda László, a 2022-es pekingi téli olimpia szervezőbizottságának tagja, több korábbi nyári olimpia szakértője. Ugyan Japán és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről is folyamatos a kommunikáció arról, hogy a különféle intézkedésekkel, gondolatokkal és tervezgetésekkel, extra pénzzel és hozzáállással nem lesz probléma lebonyolítani az olimpiát a nyáron, de

egyelőre január van, amikor épp emelkedik a fertőzöttek száma a szigetországban, különösen azokban a prefektúrákban, ahol az olimpia is koncentrálódni fog, illetve Tokióban magában.

Szabados Gábor úgy véli, hogy a végleges döntéssel a szervezők addig várnak, ameddig csak lehet. Erre azonban már nincs sok idő, legfeljebb egy-két hónap, és március végére mindenképp egy igent vagy egy nemet kell majd mondani arra, hogy lesznek-e 2021 nyarán ötkarikás játékok Tokióban.

Hagyományos formában viszont szinte bizonyos, hogy erre nem kerül majd sor,

állítja a szakember, aki azt viszont nem zárja ki, hogy zárt kapuk mögött legyen az olimpia. Egy biztos, kizárólag szigorú szabályok mentén lehet majd csak részt venni az eseményen.

Szabados Gábor a halasztást sem tartja elképzelhetetlennek, bár szerinte ez némi bonyodalmakkal járhat. „A pekingi téli olimpia természetesen abból a szempontból problémát okozhat, hogy időben nagyon közel esne, de ne felejtsük el, hogy korábban évtizedeken keresztül azonos évben rendezték a játékokat, így ez sem lenne annyira kirívó eset.”

Ha mégis elhalasztanák a tokiói játékokat, Szabados Gábor szerint 2022 nyara lenne a legideálisabb választás. Egyrészt a közvetítési jogok miatt, másrészt ebben az évben kivételesen nem nyáron, hanem a jelenlegi tervek szerint decemberben rendezik meg a labdarúgó-világbajnokságot Katarban.

Így az eseménynek nem lenne konkurenciája.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×