eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én. A fővárosi Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt fertőzöttet tartanak számon, közülük tízen korábban, illetve az elmúlt napokban elhunytak. Minden olyan gyógyszer, amelyet a világban a koronavírusos megbetegedések kezelésére használnak, Magyarországon is rendelkezésre áll - közölte az országos tisztifőorvos.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Müller Cecília: egy hét alatt hét százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak

A kórházban kezeltek száma némileg mérsékelten, de még mindig emelkedik – mondta az országos tisztifőorvos a járványügyi védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján. A legtöbb fertőzött a 40-49 éves korosztályban van, az elhunytak átlagéletkora 76 év, a gyógyultaké 40 év.

A kormány ma értékeli a járvány elleni védekezés adatait, tájékoztatást csütörtökön ad Gulyás Gergely – mondta Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 269 esetben intézkedtek a rendőrök. A közterületi maszkviselési hiányosság miatt 224 esetben léptek fel, ez 14 százalékos csökkenés. Üzletekben 36 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 9 emberrel szemben kellett intézkedni.

A nyitvatartási szabályokat is megszegték, egy esetben döntöttek vendéglátóhely ideiglenes bezárása mellett. Eddig összesen 74 bezárásról kellett dönteni. Budapesten a X. kerületben egy söröző nyitva volt, egy vendég is bent tartózkodott, nem viselt maszkot sem ő, sem a felszolgáló, ezért az üzletet 60 napra bezáratták.

Összesen 295 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt, ebből ketten a kutyasétáltatási szabályokat szegték meg. Összesen 6244 esetben kellett intézkedni eddig.

A tranzitszabályok megszegése miatt 51 rendőri intézkedés történt. 16 703 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 7307 újat rendeltek el kedden, és összesen 41 558 zárlat van hatályban.

3806 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 185 687 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 114 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 137 553 fő. 7718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette az adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A kórházban kezeltek száma némileg mérsékelten, de még mindig emelkedik. Az egészségügyben dolgozók célzott tesztelése is zajlik, az eredményekről később adnak tájékoztatást.

Változik a járványgörbe, fontos adat, hogy a 47. héten hét százalékkal kevesebb pozitív személyt regisztráltak, mint egy héttel korábban. Közülük 54 százalékban voltak nő. "Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a terjedést lassítsuk, minden intézkedés ezt a célt szolgálja" – mondta Müller Cecília.

A kor szerinti megoszlás nem változik, a leginkább érintett a 40-49 éves korosztály 23 százalékkal. A 65 év felettiek aránya 16 százalék, a 15 év alattiaké 4,1 százalék.

A 47. héten a regisztrált új fertőzöttek közül 18,5 százalék fővárosi, 12,6 százalék Pest megyei, 8 százalék Borsod-Abaúj-Zemplén megyei. Tolna megyében csak egy százalék volt az új fertőzöttek aránya. Zala megyében nőtt leginkább az esetek száma, csaknem 86 százalékkal, Fejérben 71, Borsodban 54 százalékkal emelkedett. Nógrádban 51 százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak.

A járvány kezdete óta a fővárosban 41 ezer, Pest megyében 23 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében 12 ezer fertőzöttet regisztráltak.

Az elhunytak átlagéletkora 76 év, a gyógyultaké 40 év.

Kérdések

Elkezdődött-e az influenzajárvány?

Még nem, a figyelőszolgálat folytatja tevékenységét a 40. héttől. A háziorvosok a lakosság 20 százalékát képviselik, mintát vesznek a garatból, és laborban vizsgálják. Eddig egy B típusú törzset tudtak kimutatni és egy úgynevezett rhinovírust.

Milyen jogkörük van a polgárőröknek?

A rendőrség stratégiai partnere a polgárőrség. A polgárőrök részt vesznek a járványügyi intézkedések végrehajtásában.

Van-e kontaktkutatás a pozitív pedagógusok esetében, és hazaküldik-e az osztályaikat?

A pozitív mintát adó pedagógusokat izolálják, majd jelentkeznie kell a háziorvosnál, így értesül a hatóság a fertőzésről, és ekkor kezdődhet a kontaktkutatás. Mindig az adott helyzetben dől el, hogy kit tekint a hatóság szoros kontaktnak. Az iskolák vagy az érintett osztályok sorsáról az oktatási hatóság dönt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×