INFORÁDIÓ
2021. december 1. szerda
Elza

lakásbérlet

ingatlan.com

ksh

A Szabadság híd 2019. november 18-án.

Kettészakadt a budapesti lakásbérleti piac

Infostart

A budapesti lakásbérleti piac – szinkronban a teljes magyarországival – a tavasszal egységesen visszaesett, de májustól szétágaznak a budai hegyvidéki és a pesti belső kerületekre, illetve a külső városrészekre jellemző árak. Az előbbi területeken nagy kilengésekkel ugyan, de drágulnak lakásbérletek, utóbbiak stagnálnak. Országosan május óta emelkednek az árak, ám itt is nagy a hullámzás.

A magánlakások bérleti piaca nehezen monitorozható terület. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com hirdetési oldal együttműködése újszerű megoldást jelent a statisztikai információk közzétételében. A KSH az ingatlan.com által felkínált hirdetési adatokat használja fel a magánlakások bérleti piacának vizsgálatára. A számítások az adott hónap folyamán megszűnő, törölt hirdetések legutolsó ismert hirdetett lakbérén alapulnak. Fontos, hogy a hirdetési oldal adatbázisa lehetővé teszi a többszörös megjelenések azonosítását, és ez megoldja a hirdetési adatbázisok legnehezebben kezelhető problémáját, a többször meghirdetett esetek által okozott torzítást.

A felhasznált adatok területi megoszlására jelentős nagyvárosi koncentráció, azon belül erőteljes fővárosi túlsúly jellemző. Budapest részesedése 2020 első nyolc hónapjában 60,8, a megyeszékhelyeké együttesen 27,1 százalék volt.

A kiadásra meghirdetett lakások nagysága Budapesten átlagosan 53 m2, a megyeszékhelyeken 57 m2 volt. A kisebb településeken általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 67 m2-t tett ki 2020 január–augusztusában.

A megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94 százaléka) többlakásos épületben található lakásokra vonatkozott, fennmaradó 6,1 százalékuknak családi ház volt a tárgya.

2020 eddig eltelt időszakában a vizsgált hirdetések 46,9 százaléka magánszemélyektől, 53,1 százaléka közvetítőktől származott, utóbbiak aránya Budapesten magasabb (55,5 százalék) volt.

Az országos lakbérindex a március-áprilisi visszaesés óta kismértékben növekvő tendenciát mutat, azonban a május–augusztusi időszakban megfigyelhető ingadozás jelentős piaci bizonytalanságra utal.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Budapesten eltérő folyamatok jellemzik a városközponthoz közeli és a távolabbi kerületeket: míg a pesti átmeneti és külső kerületekben a március-áprilisi visszaesés óta alapvetően stagnálnak a lakbérek, a budai hegyvidéki és a pesti belső kerületekben jelentős havi ingadozás mellett emelkedő tendencia rajzolódik ki. A tavaszi visszaeséskor a pesti belső kerületekben a lakbérek nagyjából a 2018-as nyári szintre mérséklődtek.

Terület Átlagos lakbér (ezer forint)
2019 I. negyedév/2020 I. negyedév
Budapest 170/165
Pest régió 178/169
Közép-Dunántúl 124/125
Nyugat-Dunántúl 119/117
Dél-Dunántúl 103/100
Észak-Magyarország 93/93
Észak-Alföld 107/109
Dél-Alföld 108/107

Átlagos havi lakbér az ingatlan.com kínálatában szerepő kiadó lakáshirdetések alapján:

Részletes adatok táblázatban elérhetők a KSH honlapján (xls).

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018