eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Tarlós István főpolgármester felszólal a Századvég Alapítvány Budapest címmel rendezett konferenciáján a második kerületi Haris Parkban 2019. szeptember 25-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Tarlós István: meggyőződésem, hogy Karácsony Gergely nem a maga ura

A volt főpolgármester szerint a múlt héten kezdeményezett vizsgálóbizottság célja, hogy elterelje a figyelmet arról, a mostani városvezetés semmit sem tud felmutatni kilenc hónap alatt.

A jelenlegi városvezetés öngólokkal nézhet szembe – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Tarlós István volt főpolgármester annak kapcsán, hogy vizsgálóbizottságot alakít a Fővárosi Közgyűlés az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására.

„Nem a személyemre szólt a bejelentés, de a két ciklus az én ciklusom. Most is megismétlem: a magam részéről,

ha korrupciós pénzt felfedeznek, akár nálam, akár a családomnál, az másnap a Párbeszéd számláján fog landolni”

– jelentette ki Tarlós István, hozzátéve, ha valaki gonoszkodni akar, akkor azt úgy csinálja, hogy ne lógjon ki a lóláb.

A példák között említette, hogy a 4-es metró beszerzési és építési munkái kapcsán valamennyi kivitelezői kötbérigény, per az SZDSZ–MSZP-érában keletkezett, az Alstom-szerződést még a 2006-os választások előtt írták alá, amelynek kapcsán szerinte Gy. Németh Erzsébet jelenlegi főpolgármester-helyettesnél lehet leginkább érdeklődni. Felsorolta továbbá a Bálna ügyét, valamint a Rácz fürdő közbeszerzését, szerződését, amelyeket az előző városvezetéstől örökölt, míg a budapesti parkolási szerződésekről azt mondta, ilyet a főváros 2010 óta nem kötött.

Az állatkerti biodómról azt mondta, hogy annak szerződéseit Persányi Miklós volt főigazgató intézte, de nem hiszi, hogy egyetlen fillérhez is hozzányúlt volna. A patkányirtással kapcsolatos közbeszerzések nem voltak a közgyűlés előtt, arról olyan bizottság szavazatott, amelynek korábban Karácsony Gergely is tagja volt.

Tarlós István kiemelte: a BKK és a főváros elektronikus jegyrendszere ügyében maga tett feljelentést még 2018-ban, és azonnali személyi következményei voltak az esetnek, az ügy pedig már a nyomozó hatóságnál van.

A 3-as metró felújításáról úgy fogalmazott, nyugodtan lehet vizsgálódni. „A túlárazott kivitelezői ajánlatokat kétszer vagy háromszor dobtuk vissza, mire elfogadható lett. Azóta az első szakasz felújítása befejeződött, a második átadás előtt áll, és már folynak a munkálatok az általunk előkészített harmadikon is.”

A volt főpolgármester szerint a vizsgálatnak az a célja, hogy elterelje a figyelmet arról, a mostani városvezetés semmit sem tud felmutatni kilenc hónap alatt, illetve benne van a 2022-es választás is.

„Ha már most tudják, hogy ezek az ügyek, közbeszerzések, lebonyolítások korrupciógyanúsak, feljelentést kellett volna tenniük.

Én ezt hétfőn megtettem helyettük az országos rendőrfőkapitánynál. Ne hipotetikus kommunikáció legyen, hanem tisztázzuk a helyzetet”

– emelte ki.

Tarlós István szerint senki sem ad értelmes, koherens választ arra, hogy miért nem történt semmi az elmúlt kilenc hónapban a Lánchíd ügyében, pedig nincs pénzügyi és jogi akadálya sem a kivitelezői pályázat kiírásának. A fővárosi büdzséjét 160 milliárd forintnyi értékpapírral és 40 milliárdnyi maradvánnyal adták át.

Beszélt arról is, hogy Karácsony Gergely felhívta karácsonykor, udvariasan kellemes ünnepeket kívántak egymásnak, de azóta nem keresték egymást.

„Ő nincs is abban a helyzetben, hogy saját gondolatait, elhatározásait vigye bele a főpolgármesteri munkába.

Meggyőződésem, hogy a főpolgármester nem a maga ura, főleg amióta a két MSZP-s polgármestert beszipkázta a DK” – fogalmazott Tarlós István, hozzátéve, amit Gyurcsány Ferenc pártja nem akar, az nem megy át a közgyűlésen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×