INFORÁDIÓ 
2020. december 2. szerda
Melinda, Vivien

demográfia

idős

család

háztartás

Szomorú adatot közöltek a magyar nyugdíjasokról

Szomorú adatot közöltek a magyar nyugdíjasokról

Infostart

Magyarország az uniós élbolyban van a magányosan élő 65 év feletti nőket tekintve: a negyedik helyen. Minden negyedik nő és minden ötödik férfi egyedül él a saját háztartásában

Az egyedül élő 65 év felettiek aránya az egyéni háztartásokat vizsgálva a nők esetében 40, a férfiaknál 19 százalék volt 2019-ben az Európai Unióban - derül ki az Eurostat adataiból, amit a Napi.hu idézett. Magyarországon a nők közel 44 százaléka, mintegy 497,1 ezer fő él egyedül.

Ez a negyedik legmagasabb arány európai összevetésben.

A várható élettartambeli eltérő kilátások miatt a férfiak esetében ez az arány 21 százalék, ami mintegy 150,3 ezer időst jelent.

Az EU 27 tagállamát nézve Lettországban kénytelen egyedül élni a legtöbb 65 fölötti nő, arányuk 49 százalék a vizsgált népesség körében - a bentlakásos intézményekben élőket ugyanis ennél az összesítésnél kiszűrték. Ezt követi egyaránt 45 százalékos aránnyal Szlovénia és Németország, valamint 44 százalékkal Finnország és Csehország. A lista másik végén Észtország áll, ahol mindössze 26 százalék ez az arány.

A férfiak esetében Írországban élnek a legtöbben egyedül (28 százalék), és Portugáliában a legkevesebben (10 százalék).

Egyébként az Eurostat elemézse szerint az aktív, vagyis 15 és 64 év közötti uniós polgárok 19 százaléka él egyedül, a nőknél és a férfiaknál nincs eltérés ebben. A párkapcsolatban élők aránya a nők esetében 51, a férfiaknál 48 százalék. A fennmaradó 30 és 33 százalék más felnőttekkel (például a szüleivel vagy gyerekeivel) él.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018