eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Lánchíd és a Duna látképe a Citadella erőd felől 2020. június 8-án. Hosszú évtizedek után megújul a Citadella erőd és környezete a kormány döntése értelmében. Kiemelt kormányzati beruházás keretében a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező, hiánypótló múzeumot és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki a Gellért-hegy tetején álló Citadella erőd és közvetlen környezetének rehabilitációja során.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább árad a Tisza, a napokban tetőzik a Duna

Folytatódni fog a Tisza vízszintjének emelkedése, míg a Duna a következő napokban tetőzik majd - közölte a Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Dunai hazai szakaszán levonuló árhullám valamennyi állomásnál fokozat alatt tetőzik az elkövetkező napokban. A budapesti tetőzés szerdán az éjszakai-hajnali órákban várható, kevéssel 500 centiméter alatt.

A Tisza legfelső szakaszán újabb jelentős áradás indul, lejjebb pedig folytatódik a vízszintek emelkedése. Ezek hatására

a folyó Tiszalökig tartó szakaszán az I. készültségi szintet meghaladó tetőzések valószínűsíthetőek.

Lejjebb Kisköréig az I. fokú szintet megközelítő vagy azt kismértékben meghaladó vízállás várható.

A Tisza mellékfolyói közül a Túron az I. fokot kissé meghaladó, a Körösök vízrendszerén pedig azt megközelítő vízállás a valószínű.

Mit mutatnak az időjárási előrejelzések?

A Duna vízgyűjtő bajor és osztrák területein fokozatosan csökken a csapadékhajlam, de a Tisza fontos vízgyűjtő területein továbbra is folytatódik a csapadékos időjárás. Az elmúlt időszak esőzései fokozatosan növelték a kezdetben erősen kiszáradt talaj víztartalmát, így egyre kevesebb csapadék szivárgott be a talajba.

Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtő felső, határainkon túli területein újra jelentős, az előrejelzésekben szereplő értékeknél jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint ezen a területen szerda reggelig további jelentős mennyiség várható.

Kitértek arra is, az áradással egy időben a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jelezte, hogy a Tiszán és a Szamoson nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik a felsőbb, külföldi szelvényekről.

A Tisza medrének teljes szélességében érkező úszó hulladékot Aranyosapátinál néhány napos, míg Vásárosnaménynál tíz napos időtartamban részleges mederelzárással távolították el a nyíregyházi vízügyesek.

A szakemberek kedd reggelig 911 köbméter vegyes hulladéktól tisztították meg a Tiszát - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×