INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

koronavírus

operatív törzs

sajtótájékoztató

Emberek a belvárosi Erzsébet téren 2020. május 18-án. A koronavírus-járvány miatti korlátozásokat a kormány először május 4-én enyhítette Pest megyét kivéve vidéken, ismét kinyithattak az éttermek és kávézók teraszai, kerthelyiségei. Május 14-től Pest megyére is a többi megyével azonos szabályok vonatkoznak, május 18-tól Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, és megkezdődik az intézkedések fokozatos enyhítése.

Operatív törzs: ezért lehetnek védettek a gyerekek

Infostart

A koronavírusos betegek gyógyításának kezdeti fázisából az aggályok miatt kivezették itthon a hidroxiklorokint; 10 éves kor alatt nem volt súlyos eset - hangzott el a csütörtöki tájékoztatón.

Magyarország 174 ezer teszttel eddig 3816 koronavírusost talált az elmúlt 24 órában 23-at, azonban 4-en meghaltak, az elhunytak száma így 509-re nőtt. 1996-an már meggyógyultak, 1311-en betegek még, közülük 24-en vannak súlyos állapotban; az összes fertőzött felénél is több immár azok száma, akik meggyógyultak.

Az operatív törzs e számok ismeretében csütörtökön is összeült, és a kormányinfót követően szólt is.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa közölte, szabad téri rendezvény megtartható, a távolságot meg kell tartani, sátor felhúzható, stadionban, uszodában, szabadtéri színpadon és szabadtéri moziban tartható rendezvény.

Továbbra is tilosak viszont a zenés, táncos rendezvények - mondta még.

Bejelentette, 953-ra emelkedett a mobilappos távellenőrzést használók száma, 11 525 karantén van jelenleg.

107 rémhírterjesztési eljárás indult - számolt be Kiss Róbert.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvos tájékoztatójában a betegekről beszélt.

"Él ebben az országban több tízezer ember, aki nem tudja magáról, de átesett a betegségen. Az ismert esetek 80 százalékánál hozzájuk hasonlóan nincsenek tünetek. Gyakran a 2., 3. napon jelentkezik a láz, az ízlés, szaglás elvesztése is" - mondta.

Több mint 200-an intenzív terápiás kezelésre szorultak.

Kijelentette, 10 év alatt nincs súlyos lefolyással megbetegedett gyerek, de ők is terjeszthetik a vírust. Az ő védettségük oka az lehet, hogy az orrukban nincs annyi receptor, amit a koronavírus meg tud támadni.

Kérdések

- InfoRádió: a gyógyult betegek között volt-e, aki újrafertőződött?

- Az állatkísérletek adatait is alapul véve úgy látjuk, hosszú hetekig, hónapokig védett, aki megfertőződött és meggyógyult.

- Újranyitnak a rendezvényesek: kell-e ellenőrizniük az érkezőket?

- A szervezők felelőssége minden. A távolságot be kell tartani. A résztvevők csak egészségesen menjenek eseményekre!

- A hidroxiklorokin része marad-e a gyógyításnak az aggályok ellenére is?

- A koronavírus ellen nincs törzskönyvezett gyógyszer, elsősorban kínai tapasztalatokhoz nyúltunk, a malária elleni szert sok embernek adtuk, de csak olyan embernek adtuk, ahol szövődmények nem merülhettek fel. Magyarországon már nem kezdünk ezzel a gyógyszerrel beteget gyógyítani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018