eur:
393.2
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Két évbe is beletelhet, hogy a szállodaipar ledolgozza a sokkot

Akár két év is lehet, mire a szállodák visszakerülnek a 2019-es szintre - véli a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás szerint Budapesten őszig nem lesz érdemi szállodaforgalom.

Két hónap után végre újra lehet nyitni, vendégek fognak jönni, és mindenki azt reméli, hogy gazdaságilag is elindul a szállodaipar megint azon az úton, ahol tartott. Még ha ez nem is lesz egy rövid út, hiszen nem egyik napról a másikra lesznek újra annyian a vendégek, mint korábban - mondta az InfoRádióban Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Persze, ez egyelőre a vidéki szállodákat érinti, Budapesten nem igazán lehet vendégekre számítani ősz előtt.

"A vidék tekintetében azt gondoljuk, hogy a Szép-kártya hatása, és az, hogy kevesebben mennek külföldre nyaralni, akár olyan pozitív eredményt is hozhat, hogy nagymértékben enyhíti az elmúlt hónapok veszteségeit" - mondta az elnök. Hozzátette, a vendéglátásban nagyon nagy mértékű elbocsátás volt a járvány kitörése óta, a szállodaiparban azonban ennél kisebb volt a leépítés. "Azt látjuk, hogy

nagyjából 60-70 százalékban sikerült megtartani a kollégákat a legtöbb helyen, akikkel ki lehet újra nyitni, és sokan vannak, akiket nem tudtak tartani, de most visszamehetnek dolgozni.

"Én abban bízom, hogy munkaerő szempontjából ezt meg tudja oldani a szakma, és újból az a kedves és szakképzett munkaerő fogadja majd a vendégeket, mint előtte" - fogalmazott Flesch Tamás, aki szavai szerint becslésekre sem vállalkozna az elmúlt két hónap kieséseivel, veszteségeivel kapcsolatban.

"Nagyon nehéz ezt most megmondani, minden egyes egységnél más és más a helyzet. Azt látjuk, hogy Budapest még legalább őszig egyáltalán nem számíthat különösebben vendégre, a vidék jobb helyzetben lesz. Itt több tíz-, százmilliárd forintról beszélünk összességében, ha az egész turisztikai szektort nézzük. Korai még mérleget vonni még becslés szinten sem megmondható, de sok pénzről beszélünk - mondta az elnök.

Azzal kapcsolatban sem akart jóslásokba bocsátkozni, hogy mennyi idő alatt heverheti ki ezt a sokkot az ágazat. "Megoszlanak a vélemények, csak hipotéziseket tud bármelyikünk mondani. Azt gondoljuk, hogy

a 2019-es állapotok közelébe visszajutni legalább két év"

- tette hozzá Flesch Tamás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×