eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk
Édesanya gyermekével a fővárosi Hunyadi téren lévő játszótéren 2020. május 16-án. Ettől a naptól ismét kinyitottak egyes budapesti játszóterek, de a gyerekek 18 év feletti kísérőinek kötelező kendővel, maszkkal vagy sállal eltakarni az orrukat és szájukat.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megjelent a rendelet a budapesti korlátozások visszavonásáról

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésének megfelelően, vasárnap éjféltől lépnek életbe az új szabályok.

Szombaton délután Orbán Viktor jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében feloldják a kijárási korlátozásokat Budapesten is. Ezt követően Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a részletszabályokat.

A budapesti korlátozások feloldásáról szóló rendelet nem sokkal később meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A szabályozás pontjai:

  • Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani
  • Kötelező az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a szájat és az orrot eltakaró maszk vagy sál, kendő viselése.
  • A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatók a védőtávolság megtartása mellett.
  • A 65 év felettiek reggel 9 óra és dél között látogathatják az élelmiszerboltokat, drogériákat és gyógyszertárakat, mindenki más pedig az ezen kívüli időszakban – ahogy eddig is.
  • A piacok nyitvatartása ettől eltérő lehet az önkormányzatok döntése alapján, a fővárosban ez a kerületek hatáskörébe tartozik.
  • Hétfőtől valamennyi üzlet látogatható, a szolgáltatások szabadon igénybe vehetők, a vendéglátóhelyeken pedig a kerthelyiségek, teraszok nyithatnak meg a fővárosban.
  • A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.
  • A vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszaik után, mivel óriási veszteségeket szenvedtek el az idén.
  • A strandok, szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumokhoz és az állatkerthez hasonlóan, nyitva tarthatnak.
  • A védőtávolság megtartásának feltételeiről mindenhol az üzemeltetőknek kell gondoskodnia.
  • A rendezvényekre vonatkozó korlátozások érvényben maradnak, ám az istentiszteletek és misék, valamint a polgári házasságkötés és temetés megtartható.
  • A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.
  • 2020. június 15. napjától a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt.
  • 2020. június 15. napjától a házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható és azon zenés szolgáltatás biztosítható.
  • Budapesten is nyitva lehetnek az egyetemek, de ehhez mindenhol a rektor döntése is szükséges, akinek a védőtávolság betarthatóságát is biztosítania kell az intézményében. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×