INFORÁDIÓ
2021. május 8. szombat
Mihály

buszvásárlás

koronavírus

támogatás

fürjes balázs

A 3-as metró vonalának felújítása miatt metrópótló busz közlekedik a Váci úton 2017. november 4-én. Az Újpest-központ és a Lehel tér közötti szakasz felújítása várhatóan egy évig tart.

Később érkezhet a buszvásárlási támogatás a fővárosba

Infostart

A járványra hivatkozva nem fizetné ki idén a buszvásárlásra ígért támogatást a kabinet – tudta meg a Népszava. Ezzel hitelfelvétebe hajszolhatják a várost.

"A koronavírus mintegy 1000 milliárd forint bevételkiesést és ugyanekkora nem tervezett védekezési kiadást vonhat maga után, ami önmagában 2000 milliárd forint mínusz a jövő évi állami költségvetésben. Éppen ezért azt javasoljuk a fővárosnak, hogy a buszok cseréjére ígért 3,2 milliárd forintos támogatást jövőre utalhassa a központi költségvetés. Erről szerdán fogunk egyeztetni Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettessel" – válaszolta a Népszava kérdésére Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

A kabinet a tavaly nyári kormányrendeletben vállalta, hogy idén január 31-ig aláírja a járműbeszerzéshez szükséges támogatási szerződést, de azután februárra se sikerült nyélbe ütni a megállapodást, bár a felek egyhangúan úgy nyilatkoztak, hogy a késlekedés ellenére meglesz a szerződés.

Az M3-as metró felújítása időközben tovább zajlik,

a középső szakaszt a jelenleg is érvényes tervek szerint november elsején lezárják. Erre az időpontra kellene beszerezni a pótláshoz szükséges 37-40 darab új Mercedes Conecto autóbuszt.

A BKV rendelkezik is egy érvényes szállítói szerződéssel, amit egy évvel ezelőtt írt alá az Inter Traction Electrics buszgyártóval. Opciókkal együtt összesen 100 plusz 100 jármű vásárlására van lehetőség, de nincs meg rá a forrás.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a Népszava kérdésére válaszolva most elismerte: kormányzati részről felmerült a támogatás kifizetésének elhalasztása, de nagyon bízik benne, hogy ki tudják „taposni” a kormányból ezt a 3,2 milliárdot, mivel a „ metrópótlásnak mennie kell”. Ehhez viszont a meglévő járműpark kevés – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018