eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ápolónők egy koronavírussal fertőzött beteg ágyánál a kaliforniai La Mesában lévő Sharp Grossmont Kórházban 2020. április 22-én. Az Egyesült Államokban 849 092 fertőzöttje és 47681 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak a legfrissebb adatok szerint.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Ezek az alapbetegségek jelentik a legnagyobb kockázatot a járvány idején

Bár a koronavírus elsősorban a légzőszerveket támadja, nem feltétlenül csak a krónikus tüdőbetegek vannak veszélyben.

Mint az számtalanszor elhangzott az operatív törzs sajtótájékoztatóin, a koronavírus-járvány hazai halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségekben szenvedtek. A Blikk összegyűjtötte, melyek jelentik a legnagyobb veszélyt a járvány idején.

Szív- és érrendszeri betegségek

A vezető halálozási okok közé tartoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések, szívelégtelenséggel, billentyűproblémákkal rengetegen küzdenek. A legfrissebb nemzetközi kutatásokat rendszeresen publikáló Science Alert szerint ezeknél a betegeknél, sőt még az egészséges embereknél is felléphet szívizomgyulladás.

Cukor- és vesebetegség

A 65 év felettiek 80-90 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben hívta fel a figyelmet a lapnak nyilatkozó orvos, a magas vérnyomás és a szívbetegség mellett gyakran fellép cukor- és vesebetegség is.

Magas vérnyomás

Magyarországon népbetegség, így ijesztő lehet, hogy a magas vérnyomásos betegeknél a leggyakoribb a koronavírus-halálozás. A tünetekre sokszor évekig nem figyel fel az ember, a visszatérő fejfájást a frontnak tudja be, a teljesítőképesség csökkenését pedig az öregedésnek. Rendszeresen kell ellenőrzésre járni, intett óva a szakember.

Tüdőbetegség

A COPD és az asztma is kockázatot jelent. Előbbi a hörgők gyulladásos betegsége, utóbbi a légúti nyálkahártyát tartja krónikus gyulladásban. Az orvos rámutatott, a tüdőbetegnél alapból beszűkült a légzőkapacitás, ha ehhez társul a koronavírus okozta légzőfelület beszűkülése, lélegeztetőgép és intenzív terápia ide vagy oda, nagyon komoly lehet a baj.

Daganatos betegségek

Mindennemű daganatos betegség csökkenti az érintett erőnlétét, igénybe veszi a szervezet minden tartalékát, a terápiák gyakran emberfeletti küzdelemmel járnak. Az immunrendszer legyengült, így bármilyen vírus halálos fenyegetést jelenthet a betegre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×