eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Szerelvény fordul a Nagyvárad téri ideiglenes végállomáson az M3-as metró déli szakaszának felújítási munkálatai közben 2020. február 5-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Izgalmas szakaszához érkezett a metrófelújítás

A járvány ellenére továbbra is teljes gőzzel dolgoznak a Ferenciek téri és az Arany János utcai megállók rekonstrukcióján a szakemberek.

Az M3-as metró felújítása részeként a déli szakasza hamarosan elkészül, a középső részen pedig már javában dolgozik az állomásokon a Swietelsky – idézte fel a Magyar Építők, amely most látványos galériát tett közzé a munkálatokról. Mint írják, mind az Arany János utca, mind pedig a Ferenciek tere állomáson nagy hangsúly esett a mozgólépcsők elbontására.

Az elektromos munkákban előbbi helyszínen haladnak gyorsabban a szakemberek: már kiépítették az ideiglenes hálózatot és a fennmaradó rendszerek védelmét, emellett pedig kisebb bontási feladatok előkészülete is lezajlott. A kábelazonosítási munkák során jelenleg a csomópontok beazonosításánál járnak. Az utasforgalmi terekben hétvégente a burkolatok óvatos bontása zajlik, az üzemi terekben pedig gépészeti rendszerek bontásán dolgoznak.

A Ferenciek terén a mozgólépcső-munkálatai mellett a padló- és oldalfalburkolatok bontásával is haladtak a kivitelezők, a cserére szoruló gépészeti rendszereket pedig szintén bontják. Mindemellett az állomás vízbekötését kicserélték és fejlesztették és a kábelbeazonosítás előkészítő munkáit is megkezdték.

A 27,7 méterrel a felszín alatt húzódó alagút a 2014-ben felújított aluljáróhoz válik majd méltóvá a remények szerint. Az állomásteret az M3-as vonal elsőként elkészült, közel 5 kilométeres középső szakasza részeként adták át 1976. december 31-én, míg az aluljárót szintén 1976-ban, mintegy fél évvel korábban avatták fel. 44 éves múltja során a metró itt ugyanúgy kiszolgálta az ELTE hallgatóit és a Váci utca turistáit, mint a helybelieket, vagy a Budára tartó átszálló forgalmat. Ennek során azonban jelentősen megkopott a régi fénye.

A BKV vezérigazgatója korábban az InfoRádiót arról tájékoztatta, hogy a 3-as metró felújítása a koronavírus-járvány alatt is zavartalanul zajlik.

A középső szakasz rekonstrukciója a Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák metróállomás lezárásával folytatódik, a tervek szerint júliusban. A megállók környezetében már elkezdődtek a felszíni közműkiváltások. A teljes középső szakasz ősztől lesz lezárva.

Bolla Tibor hangsúlyozta, hogy az észak-déli metró rekonstrukcióján nem módosítottak, várhatóan 2022-re véget ér a beruházás.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×