INFORÁDIÓ 
2021. január 16. szombat
Gusztáv

metrófelújítás

m3-as metró

erzsébet tér

deák tér

Szerelvény fordul a Nagyvárad téri ideiglenes végállomáson az M3-as metró déli szakaszának felújítási munkálatai közben 2020. február 5-én.

Elképesztő képsorokat rögzített a kamera az Erzsébet téri metrófelújításon - videó

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Egyes előkészítő munkák már 1996-ban elkészültek, például egy akkori aknából lesz most akadálymentes lejutás a metróba felújítás során.

Két hónapja tartanak a rekonstrukciós munkálatok az M3-as metró középső szakaszán; a felújítást az Arany János utca és a Ferenciek tere állomásokon kezdték, de már a többi érintett megállónál is hajlanak az előkészületek - közölte az Infostarttal a BKV.

Az említett két állomásnál még mindig inkább bontanak, a mozgólépcsők például már nincsenek sehol, az esetenként több tonnás részeket daruval húzták ki a felszínre. A kisebb bontott anyagok továbbra is vasúton jutnak el a BKV Zrt. Kőér utcai remízébe - hétvégén.

Az Arany János utcai burkolat bontásakor egyébként számok és betűk kezdtek kirajzolódni, a "kódot" egy tapasztalt, jó memóriájú mérnöknek kellett megfejteni: az állomás építésekor, 40 éve egy akkor különlegesnek számító eljárással a helyszínen öntötték ki a betonelemeket, és mint az építőkocka darabjait állították össze a peron falszerkezetét, a számok és betűk pedig az elemek nagyságát és helyzetét jelölik.

Ami a legforgalmasabb metrómegállót, a Deák Ferenc teret illeti, ott egy elkerített részen akadálymentesítési munka kezdődik hamarosan, ezt készítik elő odabent, de ennek a helyszínnek is van különlegességek, ugyanis

1996-ban az Erzsébet térre tervezett új Nemzeti Színházhoz már letették az épület alapját,

valamint a csatlakozó közmű-, akna- és járatrendszert is kialakították, de miután más helyszínt találtak a színháznak, a létesítmények jelentős részben ott maradtak - például egy felvonóakna a metró-összeköttetéshez. Ezt az aknát egy lift építésére most fel tudják használni.

A Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és a Ferenciek tere megállókon kívül a Kálvin tér és Deák Ferenc tér metróállomások környezetében is elindultak a közműkiváltások, vízvezeték-építések és cserék, valamint új csatornabekötések is zajlanak - közölte a BKV.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018