eur:
393.31
usd:
367.84
bux:
67167.93
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Botár Gergely

Újabb válasz Varga Judittól a rendkívüli jogrendet bírálóknak

Az igazságügyi miniszter szerint ebben a speciális helyzetben az Európai Unió valamennyi tagállama ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, és egymással összehasonlítható intézkedéseket hozott.

Varga Judit a Kossuth rádióban elképesztőnek és felháborítónak nevezte, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor minden ország a gazdaságát próbálja újraindítani, az emberek egészségét helyezi előtérbe, egyes politikusok legfontosabb feladata a Magyarország elleni politikai vádaskodás. A tárcavezető a Magyarországon bevezetett rendkívüli jogrendet ért támadásokkal kapcsolatban kiemelte: a koronavírus okozta rendkívüli időszakban minden ország rendkívüli intézkedéseket hozott az állampolgárok életének, egészségének védelme, és a járvány okozta gazdasági következmények csökkentése érdekében. Hozzátette: ebben a speciális helyzetben az Európai Unió valamennyi tagállama ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, és egymással összehasonlítható intézkedéseket hozott.

Varga Judit arról is bezsélt, hogy szerdán az Európai Tanács Általános Ügyek Tanácsának ülésén az Európai Bizottság (EB) alelnöke, Vera Jourová elmondta, a rendkívüli intézkedéseknek milyen elveknek kell megfelelnie, és ebbe "abszolút illeszthető a magyar koronavírus-törvény".

Min mondta,

a magyar szabályozás megfelel a szükségesség és arányosság, és a célhoz kötöttség elvének,

hiszen a vírus káros hatásainak leküzdése és a lehető legnagyobb élet- és egészségvédelem keretének a kijelölése az elsődleges feladata. Felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedések lehetővé teszik az alkotmányos kontroll megmaradását is, rugalmas lehetőségeket biztosítanak az Alkotmánybírságnak, hogy az továbbra is gyakorolhassa a normakontrollt. Közölte: az Európai Bizottság elvárása, hogy az Országgyűlés folyamatosan kontrollt gyakorolhasson, és ennek az elvárásnak is abszolút megfelel a magyar törvény.

Azzal kapcsolatban, hogy az EB dolgozik egy valamennyi tagállamra kiterjedő elemzésen, amely azt vizsgálja, hogy milyen rendkívüli intézkedéseket vezettek be, Varga Judit közölte, készítettek egy minden tagállamra kiterjedő táblázatot, amelyben a rendkívüli intézkedések alkotmányos kereteit, részleteit hasonlították össze. Jelezte: van olyan tagállam, amelynél - Magyarországgal ellentétben - nincs alkotmányban rögzített lehetőség a rendkívüli jogrend bevezetésére, egyes helyeken most kellett "kitalálni" ezt, de Magyarország ezeket az országokat nem kritizálta. "Tiszteletben tartjuk, hogy egy ilyen helyzetben minden nemzet tudja, mi a legfontosabb dolog és milyen jogi keretek között kell ezeket az intézkedéseket bevezetniük" - jegyezte meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×