eur:
393.95
usd:
369.33
bux:
65768.37
2024. április 23. kedd Béla
A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Operatív törzs: befejeződött az 50 százalékos kórházi ágyfelszabadítás

Új bejelentések hangzottak el a szerdai tájékoztatón a felvételizőknek és az allergiásoknak is.

Újabb 12 halott itthon, 2168-ra nőtt az ismert fertőzöttek száma. Továbbra is egyenletesen terjed a koronavírus Magyarországon, így szerdán a szokott rendben nyilvánosság elé állt friss közlendőivel az operatív törzs.

Schanda Tamás ITM-államtitkár a tájékoztatón vendégként elmondta, a felsőoktatási felvételi eljárást nem kell döntően módosítani, de

lehet módosítani a jelentkezési sorrenden 2020. július 9-ig.

A Felvi.hu megtekintését minden felvételizőnek ajánlja, mert ott található minden hivatalos információ.

A vizsgázások részletszabályain még dolgozik a kormány.

Úgy vélekedett, az oktatás digitális átállása jól működik, köszönte mindenkinek a "példás helytállását", megítélése szerint rengeteg kreatív megoldás született, ezeket akár később is meg lehet majd tartani.

Megerősítette, 75 ezer olyan ember, aki nyelvvizsga hiánya miatt nem vette át diplomáját, megkapta, ehhez csak együtt kell működni az egyetemmel.

Közölte,

a nyelvvizsgázás nem áll le,

megteremtik az online vizsgázás lehetőségét.

Bejelentette, aki most tart második felsőoktatási félévében, visszamenőleg is felveheti a Diákhitelt, ami 350 ezer forintos segítség lehet.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta, nincs elmozdulás a járvány korfáján, "tudjuk jól, hogy az idős állampolgárok viselik a többletkockázatot".

Örvendetesnek tartja, hogy már 295-en meggyógyultak a koronavírus-fertőzésből a regisztrált betegek közül.

A Pesti úti helyzetről külön beszélt: vége a fertőtlenítésnek az idősotthonban, 284 fertőzöttről van ismeret, illetve 28 elhunytról.

Bejelentette: az 50 százalékos ágyfelszabadítás teljes körűen megtörtént, és csak kevés beteget kellett amiatt hazaküldeni, hogy ágyfelszabadításra volt szükség, mivel a kórházi ágyakat békeidőben is csak 65 százalék körüli mértékben használják ki.

Az operatív törzs felajánlásából a szociális intézményekbe milliószám juttatnak egyéni védőeszközöket, ennek most zajlik a második köre - közölte még Müller Cecília.

Nyomatékosította ismét, hogy a háziorvos adott esetben online módon is kórházba tudja juttatni az általa betegnek ítélt pácienst, ez olajozottan működik. Ugyanígy "a vények felírása is könnyedén megy az online térben".

Szólt külön a krónikus betegekhez: "arra kérem őket, fokozottan figyeljenek az alapbetegségeik karbantartására,

most még inkább fegyelmezettnek kell lenni a táplálkozásban, gyógyszerszedésben, mozgásban"

- hangsúlyozta.

Az allergiásokhoz címezte: "figyeljenek ők is nagyon oda magukra, a pollenszórást megelőző két hétben már a felkészülés szükséges, hogy mi mikor szór, a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról megtudható". Az allergiások éjjel szellőztessenek, nappal csukják be az ablakot, sokkal gyakrabban mossanak kezet, és ha ki kell menniük mégis, hazaérkezéskor zuhanyozzanak le, váltsanak ruhát, naponta mossanak hajat, a ruhát pedig ne szárítsák a szabad levegőn. Fontos még az alapos porszívózás és a párnahuzat napi mosása.

A foglalkozás-egészségügyi dolgozókat arra kérte, az előzetes orvosi vizsgálatokat végezzék el minden esetben, végezzék a munkájukat. Kizárólag az időszakos alkalmassági vizsgálatok terén van halasztás a járvány után még 15 napig.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa bejelentette, 4 tehergép jött kedden Ferihegyre védőfelszerelésekkel, lélegeztetőgépekkel, szerdán is jön 2. Ezek elsősorban az egészségügy dolgozóit segítik.

702 hatósági házi karantént rendeltek el, de így is 11 049-re csökkent a hatósági házi karanténban lévők száma. 1181 szabályszegő karanténossal szemben indítottak eljárást eddig.

A kijárási korlátozás megszegése miatt 28 610 intézkedés történt.

A határokon Röszkénél és Hegyeshalomnál van várakozás.

Kérdések

- Eperszezon van, sóska és spenót. Mennyire terjeszthetik a vírust?

- Ezek felülete szennyezett lehet. Alaposan, folyóvízben, többször meg kell ezeket mosni, lecsurgatás után fogyaszthatók a primőrök.

- Sokan viselnek rosszul maszkot. Melyek a pontos szabályok?

- Sokakat zavar a maszk, hisz viselni nem természetes. Aki húzkodja a maszkot, az fertőzheti magát. Aki maszkot visel, takarja el orrát, száját, ne nyúlkáljon a maszk alá.

- A szabadabb bőrfelület kockázatos-e?

- Nem.

- Változtatnak-e a tesztelés menetén? Lesz-e átfertőződöttségi vizsgálat?

- Elfogadjuk a hivatalos szakmai közléseket, eljárásokat. Átfertőződöttségi vizsgálat a járvány után lesz, reprezentatív módon.

- Mennyi a kórházi ápolási idő?

- Viszonylag hosszú. Sokaké akár több hét is lehet.

- Miközben a kórházba be lehet vinni csomagot a hozzátartozónak, az idősotthonokba nem lehet. Miért?

- Ez nem szabályos így. Kijárási zárlat van. Csomag, tárgy bejuttatható a személyzeten keresztül. Jó gyakorlat, ha egy bevitt csomagot a portán két napig pihentetnek.

- A hazai gyógyultaknál volt-e újrafertőződés?

- Ismert olyan, aki újrafertőződött, de Magyarországon ilyet még nem regisztráltunk. Olyan van, hogy valaki szoros kontaktusa egy fertőzöttnek, így újra 14 nap karantén vár rá.

- Lehet-e második járványhullám?

- Ez egy új vírus, nem találkozott vele a világ, ezért lett belőle világjárvány. Nem tudni, milyen lesz egy második hullám, ha lesz. Sokan azt mondják, hogy az átfertőződött népek védettebbek lesznek. Bármi lehet.

- Mettől meddig nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban, milyen dokumentumokra hivatkozva állítja ezt Müller Cecília?

- Ez a vizsgálat még nem zárult le, ha lezárul, teljes körű választ adunk erre a kérdésre.

Cikkünk frissül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×