INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

pesti út

idősotthon

koronavírus

Katonák érkeznek fertőtlenítéshez a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonába 2020. április 12-én. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak.

Új időszámítás kezdődik a Pesti úti idősotthonban

Infostart

Befejezték a hosszas fertőtlenítést az épületben, az egészséges, tünetmentes, jó közérzetű idősek visszatérhetnek.

Befejeződött a fertőtlenítés a járványgócnak tekinthető, mintegy 1500 embert ellátó, fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban, ahol a tömeges tesztelések során 200-nál is többen fertőzöttet találtak, közülük 21-en meghaltak.

Az otthon lakóit különböző kórházakban helyezték el a teljes takarítás és fertőtlenítés idejére, ezt követően kerülhetnek csak vissza az otthonba, a koronavírus tüneteit produkáló betegek kórházban maradnak,

a tünetmenteseket elkülönítik a Pesti úti épületben,

az egészségesek pedig megújult környezet várja. Müller Cecíla országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati tájákoztatóján elmondta, hogy a Pesti úti idősotthonban nem ért véget az intézkedés, további fertőtlenítések, vizsgálatok jönnek a helyszínen, mindenkit tesztelnek.

Ugyanott Ruszin Romulusz dandártábornok a honvédelem képviseletében arról számolt be, hogy a Pesti úti épületben 45 ezer négyzetméternyi belső és 30 ezer négyzetméternyi külső területet fertőtlenítettek, ehhez 1500 liter fertőtlenítőt használtak fel.

A hazai idősotthonok közül a legnagyobb létszámú idősotthon helyzete politikai csatározások témájává vált, a kormányoldal a fenntartó Fővárosi Önkormányzat és a főpolgármester felelősségét firtatja az otthonban kialakult állapotok miatt, az ellenzék, illetve maga Karácsony Gergely főpolgármester viszont arra hivatkozik, hogy hiába kérte az erőforrásminisztert, tegyen az egészségügyi vezetés óvintézkedéseket a járvány által különösen is veszélyeztetett idősek védelmében az otthonokban is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban elmondta azt is, hogy már mintegy tucatnyi magyarországi idősotthonban ütötte fel a fejét a járvány, nagyobb létszámban még a Rózsa utcai otthonban bukkantak fertőzöttekre, azonban mintegy ezer más intézményben a hivatalos adatok szerint egyelőre nem.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában azt mondta, hogy

nem maradhat következmények nélkül a Pesti úti eset, jegyzőkönyvezték a helyzetet, de ma még az összefogást kell keresni,

"ma segítsük egymást, és ha majd túl vagyunk az egészen, akkor beszéljünk arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az önkormányzati fenntartású idősotthonokban".

Karácsony Gergely a Facebookon reagált az interjúban elhangzottakra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Katonák érkeznek fertőtlenítéshez a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonába 2020. április 12-én. MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018