eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én. Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak az intézményben, jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Három ellenőrzésből egyszer sem volt jelen orvos a Pesti úton

Az elmúlt két napban többször is tartott szúrópróbaszerű terepszemlét a Pesti úti idősotthonban Budapest Főváros Kormányhivatala.

Budapest Főváros Kormányhivatala az elmúlt két napon három alkalommal is tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban.

A célzott ellenőrzés kiemelten azt vizsgálta, hogy van-e folyamatos orvosi ellátás az intézményben, különös tekintettel arra, hogy a napokban a mentők által elvégzett második körös mintavételből kiderült, hogy most is több tucat fertőzött idős lakó van jelenleg is az intézményben.

A három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos az Pesti úti idősotthonban.

Tehát a jelek szerint, továbbra sem biztosított a folyamatos orvosi ellátás – olvasható a kormányhivatal közleményében.

Mint ismert Müller Cecília országos tisztifőorvos április 9-én helyszíni szemlét tartott az idősotthonban, és még aznap kötelező határozatot adott ki, amelyben többek között elrendelte azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat azonnal és folyamatosan biztosítsa az orvosi ellátást az intézményben.

Miután az országos tisztifőorvos utasítására vasárnap az Országos Mentőszolgálat közreműködésével megtörtént az idősotthonban maradt lakók második körös szűrése is, és kiderült, hogy van köztük

újabb 58 fertőzött, akiknek folyamatos orvosi felügyeletre lenne szüksége,

a kormányhivatal úgy döntött, hogy célzott – kifejezetten az orvosi jelenlétet vizsgáló – helyszíni ellenőrzést végez.

Mint megismétlik, mindhárom ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy nincs jelen orvos az intézményben, sem a törvényben előírt főállású orvos, sem a szerződött háziorvos nem tartózkodott a idősotthonban. A folyamatos orvosi ellátás hiánya álláspontjuk szerint

különösen aggályos a gócponttá vált intézményben,

ahol jelenleg is nagy számban vannak fertőzöttek. Megállapításaikat az országos tisztifőorvos felé is jelezték, aki jelenleg is átfogó vizsgálatot folytat az idősotthonban történt tömeges fertőzések miatt.

A kormányhivatal emellett mint működést engedélyező szerv rendkívüli ellenőrzést rendelt el és végzés keretében felszólította a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot és az idősotthon vezetését további tisztázó dokumentumok benyújtására.

Többek között elrendelték az intézmény által orvosokkal kötött korábbi és mostani szerződések, az orvosok intézményben való tartózkodását igazoló jelenléti ívek, az intézmény járványügyi eljárásrendjének, a dolgozók járványügyi oktatását igazoló dokumentumok, jegyzőkönyvek, az országosan előírt látogatási, kijárási és felvételi tilalom alkalmazását igazoló iratok benyújtását. Ugyancsak az orvosi ellátás teljes körű vizsgálatához várják az intézmény jelentését arról, hogy mikor voltak pontosan az első megbetegedések, végeztek-e orvosi vizsgálatot a tüneteket mutató betegeken, előfordult-e, hogy az országos eljárásrenddel szemben nem értesítették haladéktalanul a járványügyet és a hivatalos mintavételezést végző mentőszolgálatot arról, hogy tünetes lakójuk van. Kérdés az is, hogy az első tüneteket mutató lakók észlelésekor milyen intézkedéseket tettek, az előírásoknak megfelelően azonnal elkülönítették-e a betegeket – zárul a kommüniké.

Főváros: karanténban volt az orvos

Nagy baj lett volna, ha az intézményben találja a tisztiorvosi ellenőrzés az orvost, hiszen éppen ők helyezték karanténba - reagált Karácsony Gergely a Facebook-oldalán . A főpolgármester szerint ettől még az intézmény lakóinak ellátása, ápolása biztosított volt és újabb teszteléseket végeztek a lakók és a dolgozók körében a főváros megbízásából.

A főváros szerint volt, a tisztifőorvos szerint nem volt

Mint ismert, a tisztifőorvos hétfői tájékoztatóján elhangzott: korábban legalább egy hétig nem volt jelen orvos a gondozottak mellett a Pesti úti idősotthonban, ami további vizsgálatokat indokol.

Müller Cecília szavaira reagálva Karácsony Gergely főpolgármester közzétette a Pesti úti idősotthon vezetőjének levelét. Ebben Skultéti József azt írja, hogy az intézménynek a járványveszély előtt és a járvány időszakában is volt főállású orvos, cáfolandó a tisztifőorvos közlését.

Csakhogy közben kiderült a Facebookon közzétett levélről, hogy azt nem Skultéti József írta, mert a PDF-fájl adatai szerint az Gál J. Zoltán, Karácsony Gergely választási kampányfőnöke, a BVH Városüzemeltetési Holding igazgatósági tagja számítógépén készült. Ezt a főpolgármester el is ismerte, de azzal érvelt, hogy csak az eredeti levél másolata készült a városházi számítógépen, ugyanakkor az nem derült ki, hogy ha létezik, miért nem az eredeti levelet hozta nyilvánosságra.

Csütörtök délben a Pesti úti idősotthon vezetője közölte, hogy ő küldte a fővárosi főjegyzőnek azt a levelet, amelyben azt közölte, hogy az intézménynek mindvégig volt orvosa. "Szeretném leszögezni, hogy koronavirus.budapest.hu oldalon megjelentetett, Budapest főjegyzőjének szóló levelet én küldtem Szabó Tamás főjegyzőnek, az ott leírtakat továbbra is fenntartom" – írta Skultéti József a koronavirus.budapest.hu oldalon megjelent dokumentumban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×