INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

karácsony gergely

orbán viktor

koronavírus

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a fogyatékkal élők világnapja ünnepi rendezvényén a budapesti Városházán 2019. december 3-án. Az eseményen aláírták a fogyatékosügy önkormányzati támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot, amelyhez tizennégy, az érintetteket képviselő civil szervezet csatlakozott.

Karácsony Gergely szerint is különleges szabályok kellenek Budapestre

Infostart

A főpolgármester nem örül neki, hogy a rádióból kell megtudnia, mit tervez a kormány Budapesten.

"Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy Budapestre sajátos szabályokat léptessünk életbe, illetve a főpolgármester sajátos szabályokat léptessen életbe" - fogalmazott péntek reggeli, szokásos interjújában a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök, hozzátéve, hogy Budapesté a fertőzöttek 60 százaléka, míg a főváros és Pest megye együtt a 80 százalékát adja a koronavírusosoknak.

A Pesti úti idősotthonban regisztrált sok fertőzöttel és a halálos áldozatok növekvő számával kapcsolatban elmondta:

nem maradhat következmények nélkül az eset, jegyzőkönyvezték a helyzetet, de ma még az összefogást kell keresni,

"ma segítsük egymást, és ha majd túl vagyunk az egészen, akkor beszéljünk arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az önkormányzati fenntartású idősotthonokban". (A teljes interjút ITT meghallgathatják.)

Az elhangzottakra Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon reagált. Először is azt sérelmezte, hogy egy rádióinterjúból kell megtudnia, mik a miniszterelnök szándékai Budapesten. Egyetért Orbán Viktorral abban, hogy Budapestre különleges szabályoknak kell vonatkozniuk, mivel Magyarország legnagyobb és legsűrűbben lakott városa a főváros, ezért itt a legnagyobb a járványveszély.

"Most, hogy a miniszterelnök azt mondta, a lehető legszorosabb együttműködésre törekszik, várjuk az eddigi gyakorlat gyökeres megváltoztatását. Mi készen állunk" - fogalmazott.

Az Ausztriát "laboratóriumnak" nevező miniszterelnök szavaira reagálva Karácsony Gergely hozzáfűzte, érdemes volna azt is követni, hogy az osztrákok napi 15 ezer teszt elvégzésére törekednek.

Az idősotthonokra vonatkozólag pedig szorgalmazza,

a kormány azonnal rendelje el az összes ott lakó és dolgozó tesztelését, kérje számon az otthonokba visszakerülő fertőzöttek tesztelését a kormányhivatalon,

"a hosszabb távú következmények közül pedig elengedhetetlen, hogy a magyar állam az eddigieknél sokkal jobban megbecsülje a szociális ágazatban dolgozókat".

Karácsony Gergely még beszámolt arról is, hogy

Budapest a saját erőforrásaiból 10 ezer gyorstesztet szerzett be,

és folyamatos az úgynevezett PCRtesztek beszerzése is, a laborkapacitás biztosításával szűrik az ellátottakat és a dolgozókat a szociális ágazatban és a hajléktalan-ellátásban. A főváros által beszerzett védőeszközök elosztásáról pedig pénteken egyeztet a kerületi polgármesterekkel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018