eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Idősotthont fertőtlenítenek a tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedését megakadályozandó a görögországi Návplióban 2020. március 11-én. Március 12-én meghalt az első koronavírussal fertőzött beteg Görögországban, ahol jelenleg 99 fertőzöttet tartanak számon.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Evanglosz Bugiotisz

Több településen is elrendelték a koronavírus-szűrést az idősotthonokban

A gondozottak teljes körű koronavírus-szűrését rendelte el a debreceni idősotthonokban az önkormányzat. A jászárokszállási idősotthonban megoldották a kórházból az intézménybe visszakerülő idősek elkülönítését. Zalaegerszegen az önkormányzati és a városi egészségügyi és szociális ellátási rendszerben dolgozóknál koronavírustesztet végeznek.

Debrecen polgármestere, Papp László a Pallagi úti idősotthon előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a hajdú-bihari megyeszékhelyen az önkormányzat működtetésében két helyen látnak el idősgondozói feladatokat: a Pallagi úti és a Szávay Gyula utcai idősotthonban.

Tekintettel arra, hogy zárt közösségekről, bentlakásos intézményekről van szó,

az elmúlt hetekben, már a veszélyhelyzet elrendelése előtt is szigorú intézkedéseket léptettek életbe az idősek és az ott dolgozók egészségének megőrzéséért

- mondta a polgármeste. Hozzátette: kiemelt figyelmet fordítottak a folyamatos orvosi jelenlétre, valamint a fertőtlenítőszerekkel és védőfelszereléssel ellátásra.

Március elején látogatási tilalmat vezettek be a bentlakásos intézményekben élők védelmében, minden bejárathoz fertőtlenítőszeres lábtörlőket helyeztek el, belépéskor kötelező a fertőtlenítő kézmosás, kötelezővé tették a védőruhák, védőeszközök használatát, a lakók pedig egyszer használatos edényben kapják a konyháról az ételt, az evőeszközeiket, poharukat fertőtlenítik, a szennyest, a hulladékot elkülönítetten kezelik.

Papp László azt mondta,

március közepén a Pallagi úti idősotthonban kialakítottak egy izolációs részleget is, hogy szükség esetén el tudják helyezni a fertőző betegeket.

A polgármester tájékoztatása szerint múlt csütörtökön koronavírus-fertőzés gyanújával szállítottak el a mentők egy idős gondozottat a Pallagi úti otthonból. A vizsgálatok ugyan később megállapították, hogy nem fertőződött meg, a fenntartó debreceni önkormányzat koronavírusra teljes körű szűrést rendelt el az intézményben. A két idősotthon ellátottjainak és dolgozóinak - 636 embernek - teljes körű szűrése kedden kezdődött meg és jelenleg is tart - közölte Papp László.

Zalaegerszegen az önkormányzati és a városi egészségügyi és szociális ellátási rendszerben dolgozó valamennyi alkalmazottnál koronavírustesztet végeztet az önkormányzat - közölte szerdán közösségi oldalán a város polgármestere. Balaicz Zoltán jelezte: a zalaegerszegi intézményrendszerben jelenleg nincs fertőzött, de az a cél, hogy a 650 dolgozónál a gyorsteszttel kiszűrjék, ha valaki esetleg tünetmentes hordozó. Az orvosoknál, ápolóknál, asszisztenseknél a tesztelést egy helyi magánklinika közreműködésével pénteken kezdik el. Ha valakinél esetleg kimutatják a fertőzést, értesítik a kormányhivatal népegészségügyi főosztályát, hogy az érintetten külön PCR-tesztet végezzenek.

A jászárokszállási idősotthonban (közismert nevén Apartmanházban) dolgozók 24 órás szolgálat és 48 óra szabad beosztással végzik munkájukat - közölte a város honlapján Gergely Zoltán, a település polgármestere. A bentlakásos otthonba négy kórházi betegágyat vásároltak és három férőhelyes krízisszobát alakítottak ki. Kiemelte: külön figyelnek a kórházból hazakerülő idősekre, megoldották az intézményen belüli elkülönítésüket.

A Szekszárdi Szociális Központ négy bentlakásos idősek otthonában állandó orvosi ügyelet van, így a fővárosi, Pesti úti otthonhoz hasonló eset nem következhet be - jelentette ki a város polgármestere szerdán. Ács Rezső szekszárdi sajtótájékoztatóján elmondta, csaknem 4000 pár kesztyűt, 700 sebészi maszkot és 200 FFP2-maszkot osztottak ki a szociális ellátórendszerben.

Rottenbacher Ádám, a szociális központ igazgatója közölte: az otthonok dolgozóinak minden műszak előtt nyilatkozatot kell kitölteniük az egészségügyi állapotukról, kötelesek felvenni a védőfelszereléseket. A lakók testhőmérsékletét naponta kétszer mérik, és kiemelt figyelmet fordítanak a felső légúti megbetegedések megelőzésére. Koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel eddig nem találkoztak - tette hozzá.

A Tatabányai Szent Borbála Kórház a legnagyobb épületét ürítette ki a koronavírusos betegek fogadására. Megkezdték az ágyakhoz vezető oxigénellátó-rendszer és a szünetmentes áramellátás vezetékeinek kiépítését - mondta ez az intézmény főigazgatója. Lőke János tájékoztatása szerint elsőként 82, lélegeztetőgéppel felszerelt ágyat kell kiépíteni, majd összesen 129 ágyra bővítik a férőhelyek számát. A kórházban jelenleg 45 bevethető lélegeztetőgép van.

Mint arról az Infostart beszámolt, az országban több idősotthonban megjelent a járvány. A legtöbben, több mint kétszázan, a fővárosi fenntartású Pesti úti otthonban betegedtek meg, ott tíz halálos áldozata van a koronavírusnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×