eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra

Péntek reggel ismét élő interjút adott a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Beszélt a kórházi kiürítésről, a Pesti úti idősotthonról, a Budapestre a jövőben vonatkozó speciális szabályok lehetőségéről és számos más kérdésről is. A megbetegedések száma nagyobb ütemben fog nőni a korábbiaknál a következő napokban, jön a neheze.

A teljes interjút ITT meghallgathatják.

Nem a legjobb hír azzal kezdeni egy interjút, hogy továbbra is keveset tudunk a vírusról, de ez az igazság – mondta nyitásként Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy szombattól a kormány egy héttel meghosszabbította a korlátozásokat, de Európában több helyen és Ausztriában is már enyhítenek az intézkedéseken. Ugyanakkor mindenki sötétben tapogatózik, csak ők előttünk tapogatóznak.

"Laboratóriumként tekintek Ausztriára, ha ott feloldanak tiltásokat akkor azt figyelni kell, tanulni kell belőle, ami bevált ott, azt szabad átvenni. Örüljünk, hogy végre nem mi vagyunk a kísérleti egerek" – fejtette ki a miniszterelnök. "Ilyen intézkedéseket én is szeretnék meghozni, mert el tudom képzelni, hogy milyen két-három gyerekkel otthon lenni, plusz internetes oktatás – ez maga a dzsihád. De

egyelőre nem merem a magyaroknak azt mondani, hogy lazítsunk".

Egyelőre tartsuk hatályban a korábbi korlátozásokat. "Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra" – tette hozzá a kormányfő.

A kórházak kiürítésével kapcsolatban felidézte, azért lassítják a járvány terjedését, hogy egy tömeges fertőzés esetén is megmenthesse az egészségügy az embereket, a kórházakat erre felkészítsék, és legyen elegendő eszköz – a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén is.

"Mi az elegendő? Abból indulok ki, hogy Magyarországon van több mint 1000 idősek otthona. Ha mindegyikből csak 10 ember szorul kórházi kezelésre, az 10 000 ember" – illusztrálta a bizonytalan helyzetet, amire készülni kell. A szakembereket meghallgatva, Magyarország korfáját, az idősek arányát, a magyar kórházak elhelyezkedését az országban szem előtt tartva, arra van a szükség, hogy legyen 8000 lélegeztetőgép és 30 ezer ágy, ahol koronavírusos beteget tudnak kezelni" – mondta a miniszterelnök.

Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, ennek 34 százalékán nem volt beteg.

Hogy az ágyak felét fel tudjuk szabadítai, ahhoz összesen a kórházi ágyak 16 százalékán kellett meghozni azt a döntést, hogy ha ott halasztható orvosi beavatkozásra van szükség, szabadítsák fel.

Egy orvosi grémium adott szakmai iránymutatást a kórházaknak, hogy ne forduljon elő, hogy otthon nem kezelhető vagy halaszthatatlan beavatkozásra váró beteget küldjenek haza – magyarázta Orbán Viktor.

A kórházigazgatók, orvosok, ápolók becsülettel helytállnak, de a gazdálkodás nem volt olyan feszes békeidőben, mint az a járvány idején elvárható. Világosnak kell lennie, hogy mennyi a raktárkészlet, honnan és mikor jön az utánpótlás. Normál esetben a kórházigazgatóknak van ideje orvosszakmai kérdéseket megvitatni. De most nem normál eset van. Az operatív törzs dönt és ennek végrehajtása a kórházigazgatók számára nem lehetőség, hanem kötelesség. Ez egy kicsit sprőd, kicsit durvább helyzet – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: mire felfutnak a betegséget mutató számok, addigra mindannyian megtanuljuk, hogyan kell viselkedni járvány idején.

Az önkormányzatoknak biztosított, plusz korlátozásokkal kapcsolatos döntési hatáskörrel kapcsolatban arról beszélt, hogy a húsvéti időszak jó gyakorlat volt. Az önkormányzatok jól döntöttek – és hétvégén megint szép idő lesz, a szociális érintkezés gyarapodásának veszedelme ismét itt van, ezért az önkormányzatok ismét szigoríthatnak a szabályokon.

A korlátozások jövőjét illetően nem lehet majd egy kalap alá venni a településeket – fejtette ki Orbán Viktor.

"Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy Budapestre sajátos szabályokat léptessünk életbe, illetve a főpolgármester sajátos szabályokat léptessen életbe",

ugyanis Budapest és Pest megye adja a fertőzések 80 százalékát, Budapest mintegy 60 százalékát.

Az erről való döntésnek még nincs itt az ideje, de a jövő héten talán már lehet gondolkodni erről – tette hozzá.

A Pesti úti idősotthonban regisztrált sok fertőzöttel és a halálos áldozatok növekvő számával kapcsolatban elmondta: nem maradhat következmények nélkül az eset, jegyzőkönyvezték a helyzetet, de ma még az összefogást kell keresni, "ma segítsük egymást, és ha majd túl vagyunk az egészen, akkor beszéljünk arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az önkormányzati fenntartású idősotthonokban".

A járvány nehéz szakasza most következik, a következő napokban a megbetegedések száma nagyobb ütemben fog nőni a korábbiaknál, belépünk a tömeges fertőzések időszakába, de addigra minden a helyére kerül, hogy a nagy rohamot felkészülten fogadjuk

– vázolta a jövőt Orbán Viktor.

A védekezésnek eddig sem voltak pénzügyi korlátai, ezután sem lesznek.

A jelenlegi egészségügyi helyzettel kapcsolatban elmondta: valahol 2000 és 3000 között van a lélegeztető- és altatógépek száma, és ezek száma napról napra nő, a raktáraink tele vannak a védekezéshez szükséges eszközökkel,

a kórházakba 10 naphoz szükséges működési tartalékot kiszállítottak, ugyanez a helyzet a szociális otthonokkal is.

A bérkiegészítésre péntektől pályázhatnak a cégek és Varga Mihály is bejelentett egy sor új gazdasági kapcsolatos intézkedést. Terveznek-e újabb intézkedést – hangzott a kérdés? A válasz igen, több száz intézkedést foglaltak össze egy nagy tervbe, amihez Orbán Viktor nagy reményeket fűz. Magyarország történelmében még ekkora gazdaságvédelmi tervet még nem készítettek.

De a majomnak bele kell ugrania a vízbe,

ez most történik, kezdjük alkalmazni az intézkedéseket. A legjobbakat remélem, de óvatos vagyok, nem vagyok olyan bátor, mint a Magyar Nemzeti Bank vezetője, amely szerint a gazdasági növekedés nem fordul negatívba Magyarországon, hiszen minden európai ország visszaesésre számít.

A gazdasági szereplőknek azt üzente a kormányfő, hogy fontos tudni, nem lesz olyan az élet a járvány után (valószínűleg már sohasem, mint előtte volt). A gazdaságok nem úgy néznek majd ki néhány hónap múlva, mint előtte.

Van vállalkozás, ami életképesnek bizonyul, van, amelyiket nem lehet megmenteni.

Arra van szükség, hogy a vállakozások is megnézzék, melyik tevékenységük életképes és tud profitot termelni a válság után, és melyik az, amelyik elvesztette a piacot. Mindenkinek alkalmazkodnia kell – hangsúlyozta Orbán Viktor. Nem véletlen, hogy átképzéseket is támogat a kormány – a munkavállalóknak is alkalmazkodnia kell, ahogy a munkaadóknak és a kormányzatnak is. Kicsit többet várunk, mint hogy mindenki kibírja:

mindenki gondolkodjon a saját személyes jövőjéről

– tanácsolta Orbán Viktor.

"Adunk többek között bértámogatást, adócsökkentést, adóeljárási könnyítéseket a KKV-knak, az adózó megtarthatja megbízható minősítését, a bevallási kötelezettséget elhalasztottuk. Elengedjük az idegenforgalmi adót – a turizmusnak tüdőlövése van, 400 ezer ember dolgozik benne, de ez az iparág egész egyszerűen meghalt. Megemeltük a Szép-kártyák összegét is, hogy ha az osztrák intézkedések beválnak és mi is enyhítünk, akkor a nyáron meg lehet próbálni legalábbis a belföldi turizmusba életet lehelni" – mondta a miniszterelnök.

Tovább sorolta: van terv kedvezményes, akár 0 százalékos hitelkonstrukciókra. A 2000 milliárd forintot mozgósítottak az állami hitelintézetek. A 13. havi nyugdíjat is fontosnak tartja, és hiába finnyáskodnak egyesek ezen, az emberek eddig azt tapasztalták meg, hogy válságban a kormányok elvették a nyugdíjat, elvettek egyhavi fizetést. Ez most nem fordulhat elő, ezért kellett most megtenni ezt a bejelentést. Az idősek bátran számíthatnak a kormányra – zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×