eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Lakókat visznek kórházba a Pesti úti idősotthonból 2020. április 9-én. Az intézményben több mint százan megfertőződtek, közülük öten meghaltak.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Fidesz: még várat magára a főpolgármester válasza

Mindeddig nem válaszolt a Pesti úti idősotthonban történtekkel kapcsolatban a kormánypártok által feltett kérdésekre Karácsony Gergely főpolgármester – jelezte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A politikus felidézte, pénteken arról érdeklődtek a magyar emberek nevében, igaz-e, hogy a járvány kitörésekor és utána hetekig nem volt főállású orvos az otthonban, igaz-e az, hogy hagyták távozni a korábbi orvost, aki visszavonta ugyan a járvány miatt felmondását, de munkájára az intézmény nem tartott igényt. Arról is érdeklődtek, hogy írattak-e alá titoktartási nyilatkozatot a korábbi orvossal, és ha igen, ezt miért tették, „mit kell titkolni”.

Mindezt most azzal egészítették ki,

igaz-e, hogy a mai napig nincs a Pesti úti idősotthonban orvos

– tette hozzá Hollik István, emlékeztetve arra: a fővárosi önkormányzat által fenntartott intézményben kétszáznál is többen fertőződtek meg koronavírussal, ami a hazai betegek egyhetedét jelenti, így nyugodtan kimondható, hogy

ez az ország első gócpontja.

Meg kell vizsgálni a fenntartó felelősségét is – fogalmazott a politikus, aki kérdésre válaszolva azt közölte, a politikai felelősség megállapítására ötévente nyílik módjuk a választópolgároknak, az önkormányzati választáson.

Egy másik kérdésre a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: amikor a kormányzat részvállalást kért a településektől a koronavírus-járvány elleni védekezésből, az ellenzéki vezetésű önkormányzatok arról beszéltek, hogy ellehetetlenítik a működésüket, „ehhez képest rendeleti úton béreket emelni, azt gondolom, eléggé felháborító”.

Kifejezetten visszásnak nevezte azt is, hogy rendeleti úton olyan embert tesznek egy fővárosi cég igazgatósági tagjává Rusznák Imre személyében, „aki a 2010 előtti Demszky-korszak legsötétebb parkolási ügyeiben volt benne”.

Mint arról az Infostart beszámolt, az operatív törzs szombati tájékoztatóján elhangzott, hogy befejeződött a fertőtlenítés a járványgócnak tekinthető, mintegy 1500 embert ellátó, fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban, ahol a tömeges tesztelések során 200-nál is többen fertőzöttet találtak, közülük 21-en meghaltak.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában azt mondta, hogy nem maradhat következmények nélkül a Pesti úti eset, jegyzőkönyvezték a helyzetet. Karácsony Gergely főpolgármester korábban arra hivatkozott, hogy hiába kérte az erőforrásminisztert, tegyen az egészségügyi vezetés óvintézkedéseket a járvány által különösen is veszélyeztetett idősek védelmében az otthonokban is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×