eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Fertőtlenítéshez védőruhába öltözött katonák a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 12-én. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak.
Nyitókép: Fertőtlenítéshez védőruhába öltözött katonák a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 12-én. MTI/Mónus Márton

Éjjel-nappal bevetésre kész a "mindenmentesítő" hadtest Magyarországon

A vegyészeti munkában bevethető katonákra Kolontáron és a Pesti úton is szükség volt.

A veszélyhelyzet elrendelése óta készenlétben van egy huszonöt fős, úgynevezett biológiai mentesítő csoport a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljánál, akik riasztást követően három órán belül el tudnak indulni, és bárhol, bármit tudnak mentesíteni a vírustól, illetve a mérgező vagy sugárzó anyagoktól, ha erre utasítást kapnak a honvédség operatív törzsétől - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

A lapnak Miklovich János ezredes, a zászlóalj parancsnoka elmondta, ennek az alakulatnak a tagjai végezték el a Pesti úti idősotthon fertőtlenítését a napokban.

Ismertetése szerint a fertőtlenítést egy belsőtér-mentesítő készlet segítségével hajtották végre, amelyet a nagyobb helyiségekben használnak.

A lakótereknél az alkohol tartalmú szereket juttatták ki,

amelyek gyors párolgással pusztítják el a víruscsírákat, de a berendezésekben nem okoznak kárt. A katonák szigetelő védőruhát használtak gázálarccal és olyan szűrővel, amely a vírus ellen is tökéletesen véd.

A Magyar Honvédség alakulatai a saját operatív törzsük utasításai alapján hajtják végre a feladataikat, a fertőtlenítést tehát ezen a törzsön keresztül lehet igényelni - emelte ki a parancsnok.

A zászlóalj utoljára

a kolontári vörösiszap-katasztrófánál hajtott végre hasonló feladatot,

ott a lakott területeket elárasztó lúgos, maró anyagok ellen küzdöttek.

A vegyivédelmi szolgálat ugyanakkor folyamatosan részt vesz a NATO gyorsreagálású erejében, most is készenlétben van egy helyszíni mintavevő és -azonosító csoport a Magyar Honvédség Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ biztosításában. A vegyivédelmi zászlóaljnál egy úgynevezett multifunkciós szakasz áll készenlétben, amely képes rövid időn belül kitelepülni a műveleti területre, és csatlakozni a NATO egységeihez. A zászlóalj alaprendeltetése a tömegpusztító fegyverek, a vegyi, biológiai és atomfegyverek elleni küzdelem.

Részt vesznek a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszerben,

fő profiljuk a nukleáris balesetek elhárítása lett,

de nagymértékű vegyi szennyezés esetén is képesek segíteni a katasztrófavédelmi hatóságoknak. A vegyivédelmisek kiképzése is speciális: egy évben legalább kétszer gyakorlatoznak itthon, és legalább két alkalommal mennek külföldre is, ahol éles, mérgező harcanyaggal hajtanak végre feladatokat - írta a lap.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×