eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 5-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a koronavírusról: keddig eldől, mi lesz március 15-én

Már tudják kikkel kerültek kapcsolatba a fertőzött iráni diákok, akit nem találnak meg normál módon, annak előkerítésére rendőri eszközöket is bevetnek - mondta a miniszterelnök az Operatív Törzs csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor miniszterelnök is szót kért az Operatív Törzs napi szokásos, koronavírus témájában tartott sajtótájékoztatóján, miután részt vett a törzs Pintér Sándor belügyminiszter által vezetett ülésén.

"A számok és adatok a következők: Magyarországon van 2 fertőzött, 230 mintavétel van folyamatban. A világban úgy állunk, hogy van a világban 3268 beteg, aki elhunyt, 95 748 fertőzött, és van több mint 53 418 gyógyult" - ismertette a kormányfő, hozzátéve, az Operatív Törzs folyamatosan közli a friss számokat.

A magyarországi védekezés jelenleg az egyedi fertőzésekre koncentrál, "az a célunk, hogy az egyedi esetekből ne alakuljanak ki gócok" - mondta.

Közölte azt is, nincs még vakcina, ami megnyugvást hozhatna a helyzetben.

"A törzs megállapította, hogy két veszély van: népegészségügyi és gazdasági. Az operatív törzs az emberéletek védelmével foglalkozik, nem a gazdasággal. A gazdasági hatások felmérésével a pénzügyi szakemberek foglalkoznak" - tette hozzá.

A mostani helyzet - a kormányfő megítélése szerint - mindenkitől igényel erőfeszítést, a hatóságokra nehéz hetek, hónapok várnak, az emberek pedig bíznak az orvosokban, az ápolókban.

"A kormány biztosítja a vírus elleni küzdelem minden feltételét.

A politikai pártoktól önmérsékletet szeretnék kérni, az emberektől pedig együttműködést"

- fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint "most a józan ész diktálja a szabályokat, amiket hatályba kell léptetni".

A miniszterelnök azt kérte,

ne bagatellizálja a helyzetet senki, de ne is keltsen pánikot.

Az Operatív Törzs bemutatása után elmondta még a kormányfő, hogy áttekintették a környező országok intézkedéseit is, és úgy döntöttek, a tömegrendezvények szervezőire bízzák, megtartják-e az eseményeket.

A

március 15-ei központi rendezvények megtartásáról kedden döntenek

majd.

Arra a felvetésre, hogy nem lassú-e a felderítés, a kormányfő elmondta, a megbetegedések esetében, ha beazonosítják a fertőzést, megkezdik a kontaktszemélyek felderítését. Szerinte nincs ütembeli eltérés a V4-országok tempójához képest.

A kínai kereskedelemben tapasztalható lassulásról azt mondta, Varga Mihály és Palkovics László miniszterek feladata ezt szakértői szinten felderíteni. "A számítások már készülnek, nyilvánvalóan lesz hatása Európára annak, ami történik, a turizmust derékba vágja. De lesznek dedikált források a védekezésre."

Arra reagálva, lehet-e tudni, hogy a fertőzöttek kivel kerültek kapcsolatba, azt mondta, igen,

akiket eddig nem találtak meg, azokat a rendőrség keríti elő.

A külföldi egyetemisták ügyére kitérve elmondta még, hogy az egyetemi vezetők megkapták a szükséges ajánlásokat. Arra reagálva, tart-e vissza a kormány információkat, a miniszterelnök azt mondta, nem tud elképzelni ilyet.

Orbán Viktor megerősítette azt is, hogy az egyik fertőzött a Szent István Egyetem hallgatója, a másik a Semmelweis Egyetemé.

Kásler Miklós átvette a szót

A sajtótájékoztatót Kásler Miklós folytatta - "tiéd a pálya", mondta neki Orbán Viktor.

Az emberi erőforrások minisztere kérdésekre válaszolva elmondta, hogy február 24-én jelezték az egyetem felé az amerikai lányok, hogy nincsenek jól, március 4-én helyezték őket karanténba.

"Közben élték az egyetemisták életét"

- tette hozzá, minden (15-16) találkozásukat megpróbálja a rendőrség azonosítani.

A négy amerikai egyetemista lány Budapesten két éjszakát töltött, majd Bécsen keresztül Csehországba utaztak, kettejük esetében megerősítették, hogy fertőzöttek, egy lány pedig Dánia felé lett rosszul.

"Pontosan fel kell deríteni, hogy kikkel találkozhattak, hol fordulhattak elő, a kontaktszemélyeket ugyanis izolálni kell" - mondta Kásler Miklós.

Arra a kérdésre, hogyan dől el, hogy kit tesztelnek és kit nem, a miniszter azt mondta, minden intézkedési terv minden adott pillanathoz képest 48 órán belül elkészült.

Hogy a pánik ellen hogyan lépnek fel, azt mondta:

"mivel érzelmi kérdésről van szó, csekélyek a lehetőségek".

Aláhúzta, hogy a fertőzöttek 70-80 százaléka észre sem veszi, hogy beteg, így van ez a koronavírussal kapcsolatban is.

Elmondta még, hogy bő 800 ágyas kapacitás áll most rendelkezésre a védekezéshez, szükséges helyzetben Budapesten további kapacitásbővítésre is lehetőség van.

Tekintettel arra, hogy valószínűleg Iránból hurcolták be a koronavírust,

felmerülhet a közlekedési tilalom, de Magyarország nem készül erre

- mondta Kásler Miklós, aki még arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyenge immunstátusúak veszélyeztetettebbek.

A Csehországban "lekapcsolt" fertőzöttekkel kapcsolatban elmondta, a budapesti fürdőt, amelyben megjelentek, kétszer is fertőtlenítették.

Felkérte a magyar egészségügy minden dolgozóját, hogy ebben az időszakban ne vegyenek részt nemzetközi konferenciákon.

Arra a kérdésre, hogy felmerülhet-e az egyetemek felelőssége abban, hogy hogyan járhattak a fertőzöttek órákra, amikor jelezték, hogy nincsenek jól, a miniszter azt mondta: az érintett egyetemi hallgatók állapota jó.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×