eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Védőruhát viselő pilóta egy teherszállító repülőgépben a Vuhan-Tianho nemzetközi repülőtéren 2020. január 28-án. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel január elején, és eddig legkevesebb 106 ember halálát okozta Kínában.
Nyitókép: MTI/AP/Xinhua/Xiao Yijiu

Koronavírus – Százmilliárdos veszteséggel számolnak már a légitársaságok

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) arra figyelmeztet, hogy a koronavírus-járvány miatt akár 113 milliárd dollár kár is érheti a légiközlekedést.

A montreáli székhelyű, háromszáz légitársaságot képviselő kereskedelmi szervezet előrejelzésében már azzal számol, hogy a legjobb esetben is 63 milliárd dollár kár keletkezik, de a fertőzések továbbgyűrűzése esetén 113 milliárd dollárra rúghat a légiközlekedési szektort ért kár, és ez csak az utasszállító cégekre vonatkozik, arról az IATA-nak nincsenek becslései, hogy az áruszállítási piacra mi vár.

Ha nem sikerül megállítani a vírus terjedését, úgy a légitársaságok árbevétele és utasforgalma átlagosan 19 százalékkal csökkenhet, de Ázsia-Óceániában és a Közel-Keleten ez akár 23 százalék is lehet.

Az IATA felhívta a figyelmet arra is, hogy bár az olaj hordónkénti ára 13 dollárral csökkent a járvány kitörése óta, az ebből származó mintegy 28 milliárd dollár nyereség aligha lesz képes önmagában enyhíteni a negatív hatásokat.

Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója a közleményben azt mondta, a légitársaságok mindent megtesznek, hogy fenntartsák üzemelésüket, de a kormányoknak adókedvezményekkel kellene segítenie az iparágat. Korábbi előrejelzésében az IATA még 30 milliárd dolláros kárral, és Ázsiában 13 százalékos forgalomcsökkenéssel számolt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×