eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk
A Szimpla romkocsma Budapest bulinegyedként ismert részén a Kazinczy utcában 2017. augusztus 29-én. A környéken lakók a hajnal négy óráig nyitva tartó vendéglátóhelyeken hangoskodók miatt panaszkodnak és várnak megoldást az önkormányzattól. A vendéglátósok a megélhetésüket féltik, ha esténként hamarabb kellene bezárniuk a szórakozóhelyeket. Lapértesülés szerint Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP), Erzsébetváros polgármestere hamarosan a VII. kerületi képviselő-testület rendkívüli ülése elé terjeszt egy átfogó rendeletmódosítási és intézkedési tervezetet.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Bulinegyed - Napokon belül kész az új rendelet, a főszabály az éjféli záróra

Utcai egység az ittas állapotban lévő vendégek "moderálására", biztonsági őrök a kiskocsmákban, csúcslimiter a zajterhelés ellen - ezek is felmerültek a bulinegyed nyitva tartását szabályozó kritériumrendszer megalkotásakor. Konkrétumokat még nem tudni, de az önkormányzat azt mondja, jövő hétre elkészül az új rendelet.

Tartható a február 28-ai határidő, törekszünk arra, hogy minden ígéretünket betartsuk – mondta a Népszavának Budapest VII. kerületének alpolgármestere, Ujvári-Kövér Mónika. A politikus annak a tavaly novemberben létrejött munkacsoportnak a vezetője, amely a belső-erzsébetvárosi bulinegyedben található szórakozóhelyek éjszakai nyitva tartására vonatkozó, objektív kritériumrendszer kidolgozására kapott felhatalmazást az önkormányzattól.

Ujvári-Kövér Mónika elmondta, hogy jelenleg a kritériumrendszer pontosítása, jogi ellenőrzése zajlik, így annak részleteit még nem ismertetheti, az ugyanakkor biztos, hogy az új rendelet főszabálya az éjféli záróra lesz, amely alól csak az a vendéglátóhely kaphat mentességet, amelyik teljesíti a kritériumrendszer feltételeit.

Szikszai Sándor – akit az Élhető Erzsébetváros Egyesület delegált a munkacsoportban – ugyanakkor beszámolt néhány javaslatról. Szóba került például egy utcai egység felállítása az ittas vendégek „moderálására”, ahogyan az is, hogy a kiskocsmákban is legyenek biztonsági őrök. A nagyobb szórakozóhelyeken a katasztrófavédelem által kifejlesztett, vendégszámot mérő berendezést szerelhetnek fel, a zajterhelés visszaszorítására pedig „csúcslimitert” tehetnek kötelezővé. Előbbi javaslat azt jelentené, hogy

a szórakozóhelyek bizonyos létszám felett már nem fogadhatnak új vendégeket. Az áruszállítást este tíz és reggel nyolc óra között megtiltanák,

az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyeket arra köteleznék, hogy mellékhelyiségeiket mindenki számára hozzáférhetővé tegyék. A közterületi dohányzásnál mindenhol kötelezővé tennék a hamutartók, kukák kihelyezését.

Az egyeztetéseken résztvevők egyébként hangsúlyozták, hogy még folyik a végleges javaslatok szövegezése, így azok még változhatnak. Szikszai Sándor úgy érzi, teljes konszenzus sosem lesz a munkacsoport tagjai között, szerinte a lakókénál erősebb a vendéglátósok lobbiérdeke.

Ujvári-Kövér Mónika elismerte, hogy számos kérdés a február 28-ai határidőt követően is nyitva maradhat, amelyek folyamatos „finomhangolást”, az elért eredmények ellenőrzését igénylik majd.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×