INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

bulinegyed

munkacsoport

nyílt levél

niedermüller péter

soproni tamás

karácsony gergely

A Gozsdu Udvar az erzsébetvárosi vigalmi negyedben a Király utcában 2018. február 18-ra virradó éjjel. Ezen a napon népszavazást tartanak arról, hogy a főváros VII. kerületében, az úgynevezett bulinegyedben található vendéglátóhelyek éjfél és reggel 6 óra között nyitva tarthassanak-e.

Új megoldást javasolnak a bulinegyed szabályozására

Infostart

Soproni Tamás, a VI., és Niedermüller Péter a VII. kerület polgármestere közös levelet fogalmazott meg Karácsony Gergely főpolgármesternek – új munkacsoportot hoznának létre.

A két polgármester nyílt levelében azt írja Karácsony Gergelynek, hogy Budapest ma az egyik legkedveltebb célpontja a rövidebb időtartamú, néhány napig tartó városi turizmusnak, ennek ellenére a korábbi fővárosi önkormányzat semmiféle érdemi lépést nem tett ezen a területen sem. Elismerik, hogy a Budapestre látogató turisták számottevő anyagi bevételt jelentenek., ugyanakkor az egyre növekvő mértékű turizmus számos olyan konfliktussal jár, amellyel egy felelős önkormányzatnak szembe kell néznie, s főleg meg kell oldania.

"Az esetenként elviselhetetlen zaj, kosz, a bűnesetek, a romló közbiztonság, a szabályozatlan rövid távú lakáskiadások, a negatív következményekkel járó dzsentrifikáció, mind olyan tényezők, amelyek egyre inkább lakhatatlanná teszik ezeket a kerületeket, ezeknek egyes részeit" – áll a most megjelent levélben.

A polgármesterek a helyzet megoldását nem a büntetésben vagy a tiltásban látják, hanem szerintük közös, a főváros egészére kiterjedő, okos és fenntartható megoldásokra, szabályozásra van szükség minél előbb. Ezért azt kezdeményezik, hogy fővárosi szinten jöjjön létre egy olyan szakértőkből és az elsősorban érintett kerületek képviselőiből álló munkacsoport, amelynek a feladata a kulturális turizmus átfogó, a jelenlegi helyzetet, az európai trendeket figyelembe vevő szabályozása, beleértve a rövid távú lakáskiadás szabályozását is.

Mindketten arra kérik a főpolgármester, hogy támogassa a javaslatot, és tegye meg mielőbb a munkacsoport felállításához szükséges lépéseket.

A nyílt levél használata azért rendhagyó megoldás, mert a két politikus kerületi polgármesterként tagja a jelenleg a fővárosi közgyűlésben többségben kormányzó balliberális oldalnak, így nyilván más lehetőségük is van kommunikálni a főpolgármesterrel. Niedermüller Péter mindenesetre kedveli ezt a formát, mert Orbán Viktor kormányfőnek is küldött egyet, amelyben azt kéri, hogy a a kormány részesítse célzott támogatásban a kerületet, a pénzt az önkormányzat kizárólag a turizmus okozta problémák kezelésére, illetve az erzsébetvárosi lakók életkörülményének javítására fordítaná.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018