INFORÁDIÓ
2021. június 24. csütörtök
Iván

bulinegyed

nyitva tartás

vigalmi negyed

szabályozás

éjszakai klub

A Szimpla romkocsma Budapest bulinegyedként ismert részén a Kazinczy utcában 2017. augusztus 29-én. A környéken lakók a hajnal négy óráig nyitva tartó vendéglátóhelyeken hangoskodók miatt panaszkodnak és várnak megoldást az önkormányzattól. A vendéglátósok a megélhetésüket féltik, ha esténként hamarabb kellene bezárniuk a szórakozóhelyeket. Lapértesülés szerint Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP), Erzsébetváros polgármestere hamarosan a VII. kerületi képviselő-testület rendkívüli ülése elé terjeszt egy átfogó rendeletmódosítási és intézkedési tervezetet.

Történelmi jelentőségű döntés született a bulinegyedről

InfoRádió

Az erzsébetvárosi közgyűlés hétfői döntése értelmében éjfél után csak az a hely tarthat majd nyitva a bulinegyedben, amely megfelel a lakókkal és a civil szervezetekkel közösen kidolgozott feltételrendszernek - jelentette be Niedermüller Péter, a kerület DK-s polgármestere. A Night Mayor BUD nevű egyesület üdvözli a döntést és több konkrét javaslata is lesz - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Először született Budapesten olyan döntés, amelyben nem minden szolgáltatót egy kalap alá véve szabályozzák az éjszakai nyitva tartást. Egy olyan kritériumrenszer létrehozásáról határozott ugyanis a VII. kerületi képviselő-testület, amely minőségi alapra helyezi a kérdést azzal, hogy a követelményeknek való megfeleléshez köti a hosszabb nyitva tartás engedélyét - mondta az InfoRádióban Németh G. Dániel, Night Mayor BUD egyesület szóvivője. Azt reméli, hogy ez a szabályozás példa lesz a szomszédos kerületeknek is.

A jövő héten már összeül az a bizottság, amelynek ki kell dolgoznia egy objektív és transzparens követelményrendszert február végére. Tagjai lesznek önkormányzati képviselők, valamint a rendőrség, a biztonsági szolgálatok, a civil szervezetek, illetve a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek képviselői.

A közgyűlés márciusban fogja tárgyalni a javaslatokat.

A többi résztvevő mellett a Night Mayor BUD egyesületnek is vannak konkrét javaslatai. Ezekről Németh G. Dániel elmondta: reméli, hogy a kocsmatúrák (amikor fiatal lányok visznek körbe ittas külföldieket) kiszorulnak a kerületből, mert ez egy nehezen kontrollálható forma, és a résztvevők sokat vannak a közterületeken, miközben egyik helyről a másikra mennek. Ez minőségrontó, nincs rá szükség az egyesület szerint.

Remélik azt is, hogy a kulturális és közösségi értéket is bírálni fogják a kritériumok között, azért, hogy több ilyen, mindenkinek értéket teremtő programot szervezzenek az egyes helyszínek. Véleményük szerint szükséges az is, hogy a környéken élők számára minden szórakozóhelynek legyen egy kapcsolattartója probléma esetére. A vállalkozásoknak továbbá gondozniuk kell az utcákat, pluszban takarítaniuk kell, és ahol lehetőség van rá, fogyasztás nélkül be kell engedjék a vendégeket mosdóba, hiszen nincs elegendő közvécé a bulinegyedben.

Az egyesület szóvivője közölte: fel kell mérni a következő három hónapban azt, hogy hány szolgáltató van a területen, milyen jellegűek, milyen tevékenységet folytatnak, illetve melyekkel vannak problémák. Ez a tudás, egy hatásvizsgálat nagyon fontos ahhoz, hogy a városi turizmus jövőjét nem veszélyeztető szabályozás születhessen.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Bulinegyed - Németh G. Dániel, Night Mayor BUD egyesület szóvivője
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018