eur:
393.83
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A Peter Cerny Alapítvány munkatársai MR vizsgálatról hoznak egy koraszülöttet a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2019. december 25-én. Mintegy 220 millió forint gyűlt össze a koraszülöttek mentését és szállítását 30 éve végző alapítvány számára a közmédia jótékonysági kampányában, a Jónak lenni jóban.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor: nem lehet 2020-ban adósság a kórházakban

Az egészségügyi dolgozók külföldre csábításának megakadályozásáról szól a 72 százalékos szakdolgozói béremelés a kormányfő szerint, aki az évadnyitó kormányinfón megindokolta, miért vette meg az állam az összes meddőségi centrumot.

A csütörtöki miniszterelnöki évadnyitó kormányinfón Orbán Viktor jelentős figyelmet szentelt az egészségügyben várható 2020-as változásoknak.

A legnagyobb kihívás szerinte a szakdolgozók elvándorlása, ezért 3 év alatt 72 százalékos béremelés történik - ennek ütemezéséről Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár részletesen is beszélt az InfoRádióban. 2018-as bázison

  • 8+14 százalék emelésen már túl vagyunk
  • 20 százalék emelés idén novemberben érkezik
  • 30 százalékkal 2022. január 1-jén emel majd a kormány

A béremeléstől azt remélik, hogy sikerül megtartani azokat, akik a hivatás elhagyásán gondolkodnak, miközben

óriási a külföldi csábítás, elsősorban Németországból.

A fejlesztési forrásokkal kapcsolatban a miniszterelnök azt kérte Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől, csoportosítson át pénzt kórházi várók, kórtermek, szociális helyiségek felújítására. Ezzel kapcsolatban bejelentette:

minden, három évnél régebben felújított kórházban fel kell újítani az ilyen tereket, amíg ez nem történik meg, más fejlesztésre nem kerül sor.

A kórházak adósságállományáról - mint felidézte - az Állami Számvevőszék azt állapította meg, hogy a tartozás felhalmozódása fedezet nélküli kötelezettségvállalás volt, ezért megint csak utasította a minisztert, hogy ezt a gyakorlatot szüntesse meg.

"Nem lehet 2020-ban adósság a kórházakban,

ehhez megkap minden eszközt a tárcavezető" - közölte Orbán Viktor, hozzátéve, január végéig be kell számolnia a tervezett intézkedésekről.

Orbán Viktor üzent a külföldi beszállítóknak is. A kormány szerint a nagy értékű számlák okozzák nagy részt az adósság kialakulását, és jellemzően nagy külföldi cégektől jönnek ezek a szállítások, számlák. Ezeknél a cégeknél ez extraprofitot eredményez.

Azt javasoltuk, hogy kellő bátorsággal nyúljon ehhez a területhez a miniszter, mert nagy halak vannak itt jelen

- fogalmazott a kormányfő.

A meddőségi központok állami kézbe vételével kapcsolatban a kormányfő azt mondta, az állam két okból vásárolta meg a piacon lévő cégeket:

  • bioetikai okokból: mivel a kormány életvédő kormány, szeretné tudni, hogy mi történik, és akkor tudnak felelősséget vállalni, ha átlátják az egész folyamatot
  • teljesen ingyenessé akarják tenni a meddőség kezelését.

"Centrumok jönnek létre az országba a most megvásárolt cégek tudását, eszközeit felhasználva, ezek igénybevétele ingyenes lesz már február elsejétől" - jelentette be Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×