eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szécsényi Renáta szakorvosjelölt (j) gyakorlati oktatást tart a hallgatóknak a Semmelweis Egyetem (SE) IX. kerületi Tűzoltó utcai II. Számú Gyermekgyógyászati Klinikáján 2019. november 6-án. Az egyetem idén ünnepli alapításának 250. évfordulóját.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orvosbéremelés: már majdnem minden kártyalap ismert

A Magyar Orvosi Kamara és a Kórházszövetség szerint is gyors és a régiós országok fizetéseihez igazodó orvosi béremelésre van szükség Magyarországon. A két szervezet abban is egyetért, hogy a szakmai tapasztalatot el kell ismerni.

Milliós szakorvosi fizetéseket és egylépcsős béremelést javasol a Magyar Orvosi Kamara. A szervezet hétfőn tette közzé ajánlásait.

A kamara elnöke szerint az emelésnél figyelembe kell venni a környező országok orvosbéreit. Kincses Gyula úgy látja: ha teljesülne a követelésük, a hálapénzt is bűncselekménynek lehetne nyilvánítani.

"A kamara 1,1 millió forint fölötti kezdő szakorvosi bérről beszél, 6-800 ezer forint közötti rezidensalapbérről.

Ezek bruttó összegek. Tudni kell azt, hogy az Egészségügyi Ellátó Központ szerint ma is viszonylag magas az orvosok összjövedelme, de ezt sok mellékállással, sok túlmunkával kapják meg."

A Kórházszövetség elnöke szerint is gyors és a nyugat-európai, de legalábbis a régiós országok fizetéséhez igazodó béremelésre lenne szükség. Ficzere Andrea az InfoRádiónak az emelés mértékét nem számszerűsítette, de azt kiemelte, hogy el kell ismerni a munkatársak képzettségét és tapasztalatát.

"A béremelések mellett a bértábla összecsúszik, és az, aki nagyon sok éve nálunk van, majdnem ugyanannyit keres, mint egy kezdő vagy minimálbéren lévő alkalmazott. Úgy gondolom, hogy ez feszültségeket szül. A jövőben

meg kell, hogy jelenjen a bérben, hogy valakinek milyen a képzettsége, milyen a végzettsége, és hány éve dolgozik

az adott intézményben" - részletezte Ficzere Andrea.

Az erőforrástárca azt közölte, nyitottak a párbeszédre, ám az ágazati dolgozók anyagi elismerése sokkal felelősségteljesebb feladat annál, mint hogy egyesek licitversennyé silányítsák.

"Ami a legközvetlenebb veszélyt jelenti az egészségügyben, az a szakdolgozók és a nővérek elvándorlása" - ezt Orbán Viktor jelentette be a múlt héten, amikor elmondta, emelik a nővérek és a szakdolgozók bérét. "Összességében 2,5-3 év alatt 72 százalékos emelés történik a területen. Januárban egy 14 százalékos, az év második felében pedig egy további 20 százalékos. Ettől azt reméljük, hogy az ápolókat és az egészségügyi szakdolgozókat sikerül megtartanunk."

A Kórházszövetség elnöke szerint a műszaki-gazdasági feladatokat ellátó kórházi alkalmazottak bérét is emelni kell, emellett a kormánynak újra kell gondolni az ágazattal kialakított viszonyát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×