eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elemző: beszédes volt Orbán Viktor tónusa

Orbán Viktor miniszterelnök reálpolitikusként higgadtan értékelt a kormányinfón a Nézőpont Intézet elemzője szerint, miközben európai szintű céljai is lehetnek mint a kereszténydemokrata Fidesz elnökének.

A miniszterelnök tónusa és hozzáállása volt beszédes a csütörtöki kormányinfón Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzője szerint.

"Nem volt konfrontatív.

Reálpolitikust láttunk, aki a hétköznapi munkáját végzi.

Egy nagyon higgadt értékelést láttunk, minden értékelése úgy épült fel, hogy a realitásokat vette figyelembe, és azokra próbált reagálni."

Ennek üzenete az elemző szerint az, hogy egy cselekvőképes kormány áll Magyarország élén, "amelyik tudja, hogy milyen irányba halad, túl van most már két választási éven, és visszatér a kaptafához, a hétköznapi kormányzáshoz".

Boros Bánk Levente szerint Orbán Viktor jól érzékeli az Európai Néppárt válságát.

"Azt fogalmazta meg Orbán Viktor, hogy ha a Néppárt nem tud változtatni azon az irányon, ami balra sodrást eredményezett a pozíciójában, akkor a magyar kereszténydemokrata pártoknak sem feltétlenül érdeke és célja, hogy ha nem tudja ezt megakadályozni vagy megváltoztatni, a pártcsaládban maradjon."

Az Európai Néppárt szerinte már átlendült azon a holtponton, ahonnan még vissza lehetne mozdítani a liberális párt felé tett elmozdulását. Boros Bánk Levente szerint

a Fidesz néhány hónapon belül el fogja hagyni az Európai Néppártot.

"Ha a Fidesz végül az Európai Néppárt elhagyása mellett döntene, és ebben követné más európai párt is, megvalósulhat egy új, kereszténydemokrata mozgalom, arra a kihívásra adhatna választ, amilyen innovációval jelent meg Emmanuel Macron a francia belpolitikában, majd ezt követően európai célokkal az Európai Parlamentben."

Az elemző úgy fogalmazott, az európai jobboldal nem tudta megszólítani az eddig irányító pártcsaládoktól elfordult választókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×