eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán Viktor miniszterelnök (b) évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én. Jobbról Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az szja-mentesség kiterjesztéséről beszélt a miniszterelnök

Orbán Viktor az év első Kormányinfóján válaszolt az újságíróik kérdéseire, beszélt egyebek között a készülő gazdaságvédelmi akciótervről, utóbbinál úgy fogalmazott, hogy februári évértékelőjében már szeretne konkrétumokról beszélni.

Egyeztetés folyik az szja-mentesség kiterjesztéséről a háromgyermekes anyákra is a családvédelmi akcióterv folytatásaként - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján.

A kormányfő szerint ma a demográfiai kihívás jelenti a legfőbb problémát Magyarország számára. Ha "nem bevándorlókat akarunk, hanem magyar gyermekeket", és a magyar gazdaság képes a forrásokat megtermelni, akkor az egyetlen megoldás az, hogy a forrásokból minél nagyobb összeget a családok és a gyermeknevelés támogatására fordítsanak.

Orbán Viktor azt szeretné, hogy a háromgyermekes anyákra is kiterjesszék a négygyermekes édesanyákra bevezetett személyi jövedelemadó-mentességet.

Az a cél, hogy a "családvédelmi akcióterv hegyében" az legyen, hogy 2021 január elsejétől azok, akik három gyermeket szültek és felneveltek, életük végéig ne fizessenek személyi jövedelemadót - mondta. Hozzátette: erőteljes szakmai egyeztetés folyik erről Varga Mihály pénzügyminiszterrel.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a februári évértékelőjében már szeretne konkrétumokról beszélni az újabb gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán.

"A legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban"

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság fejlettsége folyamatosan nő, a kormány célja, hogy 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát. Ez a mutató 2010-ben 63 százalékos volt, jelenleg 71 százalék.

Általános gyakorlatnak nevezte, hogy az unió által kifogásolt fejlesztéseknél és beruházásoknál a kormány hazai költségvetési forrásba csoportosítja át a beruházásokat. Mint mondta, felfogása szerint nincs lényegi különbség európai vagy hazai forrás között.

Azt mondta,

minél fejlettebb egy ország, annál kevesebb európai forrást kaphat, így ezen források csökkenésével párhuzamosan növelni kell a magyar magáncégek külföldről hazahozott osztalékát.

A miniszterelnök szerint ebben kell egyensúlyt találni.

Mint mondta, az európai uniós befizetéseknél előrébb vagyunk egyes gazdagabb országoknál. Példaként említette, hogy az egy főre jutó nemzeti össztermék arányában a magyarok többet fizetnek be, mint Hollandia vagy Svédország. Véleménye szerint el kell kerülni azokat a vitákat, amelyek után csökkennek a pénzügyi lehetőségeink.

Hangsúlyozta: a foglalkoztatás és a bérek növekedését folytatni akarja a kormány, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja. Fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót. A bérek pedig 82 hónapja folyamatosan nőnek, és a bérnövekedés aránya a legalacsonyabb jövedelműek esetében volt a legnagyobb.

A Kormányinfót az Infostart percről percre tudósította, ezt, cikkünket ITT találja.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×