eur:
394.91
usd:
365.98
bux:
65152.53
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Gy. Németh Erzsébet kiterítette a főváros lapjait a Fesztiválzenekar ügyében

Programokat, turnékat mond le és munkatársakat is elbocsát a Budapesti Fesztiválzenekar a megszűnt tao-támogatás miatt. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak azt mondta: a főváros egyeztetést kezd az ügyben.

A fővárosnak fontos, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar támogatása rendben legyen – fogalmazott az InfoRádiónak Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, aki szerint azt a pénzt, amelyet a tao-támogatásból most elveszít a zenekar, az államnak valamilyen formában muszáj lenne visszapótolnia.

A politikus ígérete szerint mindenkivel tárgyalóasztalhoz ülnek, akivel az ügy kapcsán csak lehet, miután fontosnak tartják, hogy a fesztiválzenekar azokat a programokat, amelyeket a budapestiek megelégedésére korábban biztosítottak, továbbra is megrendezzék, példaként az esélyegyenlőséget biztosító, beavató, vagy kakaókoncerteket említette, illetve a gyermek- és idősotthonokban megtartott ingyenes előadásokat, amelyekhez szeretnék, ha az állam is hozzájárulna.

Gy. Németh Erzsébet úgy látja, hogy a tao-támogatás nemcsak a Budapesti Fesztiválzenekart fogja érinteni, hanem elképzelhető, hogy a jövőben a fővárosi színházakat is. Sajnálatát fejezte ki továbbá, hogy mint fogalmazott, az állam nem méri föl, hogy egy jól bevált támogatási rendszert egyik napról a másikra módosít. Otthon, a családban sem tudjuk megtenni, hogy ha valamire pénzt fordítunk, ha valamit közösen elhatároztunk, azt egyik napról a másikra teljes mértékben kivonjuk a büdzséből.

A főpolgármester-helyettes nem kívánt ígérgetésbe belemenni, azt azonban megismételte, hogy a főváros számára fontos, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar továbbra is tudja biztosítani az együttműködési szerződésük alapján az abban vállalt koncerteket és rendezvényeket.

A zenekar hétfőn közölte, hogy csak úgy tudja stabil működését biztosítani, hogy azokból számos projektet elhagy, mert a kieső tao-támogatásnak kevesebb, mint a flét kapja csak meg kompenzációként. A jövő évtől szünetelnek az operaprodukciók, elmarad egy négyéves együttműködés a genfi operaházzal, és egy a balti államokba tervezett turné is. A hazai közösségi programok közül szintén szünetelnek a zenekar partneriskoláit szolgáló Hangszerkóstolók, a Lásd, amit hallasz! filmverseny, a BFZ bekopog! program, a templomi koncertek, az idősotthonokba szervezett kamarakoncertek és a kisgyermekeknek létrehozott Zenevár koncertek is.A BFZ stábját is szűkíti, számos munkatársától kényszerül megválni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×