INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

sztereotípia

ifjúság

felnőtté válás

családi hét

krízis

Van megoldás a fiatalok életkezdési szorongására

Van megoldás a fiatalok életkezdési szorongására

Hamis társadalmi sztereotípia, hogy az ifjúság és a felnőtté válás az emberi élet legboldogabb időszaka – állítja a pszichológus. Asztalosné Elekes Szende, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola oktatója az életkezdési krízisről beszélt az InfoRádió Családi hét című műsorában.

Serdülőként, a szülői házban egy fiatal nyilvánvalóan a felnőttkorra mint a szabadság zálogára tekint, csak ebből a perspektívából tudja szemlélni. Ám kikerülve a kollégiumba, albérletbe, új felelősségekkel terhelve szembesül csak azzal, hogy a szabadság nagy teher is tud lenni. Ez komoly szorongásokat okozhat a fiatalokban – fogalmazott Asztalosné Elekes Szende pszichológus, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola oktatója az InfoRádióban. Úgy véli, társadalmi szinten túlságosan idealizálva lettek a fiatal felnőttkor évei.

Sokszor hallani is, hogy a fiatalok előtt nyitva áll a világ, és az van az irányukba kommunikálva, hogy ez életük legboldogabb időszaka, vagy legalábbis annak kellene lennie, ehhez képest

a valóság teljesen más, hiszen számtalan esetben szorongással, depresszióval, csalódásokkal terhelt ez az időszak.

Társadalmi sztereotípia, hogy ez a legboldogabb periódus, holott nem az, miután rengeteg benne a változékonyság, ami nyilvánvalóan terheli a fiatalokat. Viszont ahogyan telnek az évek, és kezdi az ember kialakítani a saját életstruktúráját, kezd berendezkedni, úgy a depresszivitás szintje is csökken, vagyis a pszichológiai jólét növekszik az életkorral – mutatott rá a szakértő.

Asztalosné Elekes Szende egyetértett azzal, hogy a szülőknek

semmiféleképpen nem szabad bagatellizálni ezt az életkort és a nehézségeit,

sőt, azt kellene kommunikálni a fiatal irányába, hogy az általa érzett szorongás, amely például a tanulás utáni időszakban állhat elő ("merre tovább, mit kezdjek magammal"), teljesen normális. Még akkor is, ha mások a közösségi médiában nem ezt az oldalukat kommunikálják magukról, ők sincsenek könnyebb helyzetben. A pszichológus megjegyezte, szerinte

sokszor torzított képet látnak egymás életéről a fiatalok, és miután a belső küzdelmek nincsenek publikálva, azt hiszik, hogy egyedül vannak a kérdésekkel és a magányukkal.

A felnőtt, a szülő beszélgessen a fiatallal, és legyen elérhető a számára, tanácsolta a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola oktatója.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Életkezdési krízis – Asztalosné Elekes Szende pszichológus
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018