eur:
393.77
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels.com

Van megoldás a fiatalok életkezdési szorongására

Hamis társadalmi sztereotípia, hogy az ifjúság és a felnőtté válás az emberi élet legboldogabb időszaka – állítja a pszichológus. Asztalosné Elekes Szende, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola oktatója az életkezdési krízisről beszélt az InfoRádió Családi hét című műsorában.

Serdülőként, a szülői házban egy fiatal nyilvánvalóan a felnőttkorra mint a szabadság zálogára tekint, csak ebből a perspektívából tudja szemlélni. Ám kikerülve a kollégiumba, albérletbe, új felelősségekkel terhelve szembesül csak azzal, hogy a szabadság nagy teher is tud lenni. Ez komoly szorongásokat okozhat a fiatalokban – fogalmazott Asztalosné Elekes Szende pszichológus, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola oktatója az InfoRádióban. Úgy véli, társadalmi szinten túlságosan idealizálva lettek a fiatal felnőttkor évei.

Sokszor hallani is, hogy a fiatalok előtt nyitva áll a világ, és az van az irányukba kommunikálva, hogy ez életük legboldogabb időszaka, vagy legalábbis annak kellene lennie, ehhez képest

a valóság teljesen más, hiszen számtalan esetben szorongással, depresszióval, csalódásokkal terhelt ez az időszak.

Társadalmi sztereotípia, hogy ez a legboldogabb periódus, holott nem az, miután rengeteg benne a változékonyság, ami nyilvánvalóan terheli a fiatalokat. Viszont ahogyan telnek az évek, és kezdi az ember kialakítani a saját életstruktúráját, kezd berendezkedni, úgy a depresszivitás szintje is csökken, vagyis a pszichológiai jólét növekszik az életkorral – mutatott rá a szakértő.

Asztalosné Elekes Szende egyetértett azzal, hogy a szülőknek

semmiféleképpen nem szabad bagatellizálni ezt az életkort és a nehézségeit,

sőt, azt kellene kommunikálni a fiatal irányába, hogy az általa érzett szorongás, amely például a tanulás utáni időszakban állhat elő ("merre tovább, mit kezdjek magammal"), teljesen normális. Még akkor is, ha mások a közösségi médiában nem ezt az oldalukat kommunikálják magukról, ők sincsenek könnyebb helyzetben. A pszichológus megjegyezte, szerinte

sokszor torzított képet látnak egymás életéről a fiatalok, és miután a belső küzdelmek nincsenek publikálva, azt hiszik, hogy egyedül vannak a kérdésekkel és a magányukkal.

A felnőtt, a szülő beszélgessen a fiatallal, és legyen elérhető a számára, tanácsolta a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola oktatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×