eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Fővárosi Közgyűlés döntésére vár a kormányzat a nagyberuházások sorsáról, erősítette meg a miniszterelnök - a nap hírei

Új választást kell tartani Jászberényben és Komlón. Hétfőn találkozik az új magyar biztos-jelölttel az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

A kormányzat álláspontja továbbra is az, hogy nem szabad egy városban úgy fejlesztést végrehajtani, hogy azzal a város választott vezetői nem értenek egyet - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor azt várja, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntsön minél hamarabb a folyamatban lévő beruházásokról.

A fővárosi közszférában dolgozók bérviszonyainak rendezését és munkakörülményeik javítását ígérte a főpolgármester. Karácsony Gergely egy budapesti szakszervezeti fórum szünetében szólt arról is, mielőbb szeretnének létrehozni egy fővárosi érdekegyeztető tanácsot a közszférában dolgozók képviseletére, emellett ismét azt ígérte, hogy fővárosi intézmények nem használhatják a túlmunkatörvényt.

A Fidesz frakcióvezetője szerint pártja leköszönő budapesti kerületi polgármesterei jelentős pénzügyi többlettel, összesen mintegy 93 milliárd forinttal adták át az önkormányzatokat az utódaiknak. Kocsis Máté arról beszélt, hogy a legtöbb forrást Terézváros, Józsefváros és Erzsébetváros hagyta az új polgármesterre, hiány és adósság pedig sehol sincs.

Megállapította a fővárosi kompenzációs listás eredményt a Fővárosi Választási Bizottság. A vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában 6 mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP, 3-at pedig a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben az ellenzéki összefogásnak 18, a kormánypártoknak 13 képviselője lesz, és bekerült a testületbe két független polgármester is.

Meg kell ismételni a polgármester-választást Jászberényben, mivel a Szegedi Ítélőtábla megerősítette, hogy a szavazáskor történt jogsértések befolyásolhatták az eredményt. Ugyancsak szabálysértés miatt megismétlik a választást a Baranya megyei Komló egyik egyéni kerületében.

Jogerőssé vált 11 országos nemzetiségi választás eredménye. A Nemzeti Választási Bizottság a hét elején állapította meg az eredményeket, jogorvoslati kérelem csak a ruszin nemzetiség esetében érkezett. A roma nemzetiség esetében ugyanakkor várhatóan több helyen meg kell ismételni a szavazást.

Kezdeményezte a korrupciógyanúba keveredett Lackner Csaba kispesti képviselő kizárását az MSZP-ből a párt elnöke. Tóth Bertalan közösségi oldalán azt írta: az MSZP elnökségének felszólítására Lackner Csaba nem adta vissza mandátumát, ezért az országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsánál kezdeményezte kizárását.

Levélben tájékoztatta Magyarország a NATO főtitkárát egy Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokság létrehozásáról. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a katonai szervezet brüsszeli tanácskozása után kiemelte: egyetértési megállapodást írt alá Magyarország, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia a különleges műveleti erők parancsnokságának magyarországi létrehozásáról. A NATO-t segítő együttműködéshez Ausztria is csatlakozni kíván.

A szervezett népegészségügyi szűrést erősítik a szűrőbuszos vizsgálatok – hangsúlyozta az egészségügyi államtitkár. Horváth Ildikó a program idei körútjának utolsó állomásán Nógrádszakálon fontosnak nevezte, hogy a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekre irányuló szűrések eredményei bekerülnek a háziorvosok adatbázisaiba.

Kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból a Pedagógusok Szakszervezete. A döntés oka, hogy a testület nem véleményezhette az elmúlt egy évben megjelent jogszabálytervezeteket. Szabó Zsuzsa, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban elfogadhatatlannak nevezte, hogy a sajtóból értesültek az új szakképzési törvény módosításáról és továbbra sem ismertek az új Nemzeti Alaptanterv részletei.

Bűnügyi felügyelet alá helyezte a Viking szállodahajó kapitányát a bíróság - erősítette meg a hableány sétahajó tragédiája miatt letartóztatásban lévő ukrán férfi ügyvédje. A döntés nem jogerős. A Fővárosi Főügyészség jelezte: a vádhatóság megfellebbezi a végzést.

Hétfőn találkozik az új magyar és francia biztos-jelölttel az Európai Bizottság megválasztott elnöke. Ursula von der Leyen jelezte: várja a román kormány új jelölését is. A három tagállamnak azután kellett új tagokat jelölni a brüsszeli testületbe, hogy az Európai Parlament illetékes szakbizottságai leszavazták a francia jelöltet, illetve összeférhetetlenség miatt elutasították a magyar és a román aspiránst.

Eddig már négy embert vettek őrizetbe a brit hatóságok a bolgár halálkamion ügyében. A jármű észak-írországi sofőrje mellett két férfit és egy nőt fogtak el. A hatóságok embercsempészettel és emberöléssel gyanúsítják őket. A 39 holttestet rejtő hűtőkamiont lakossági bejelentés után egy délkelet angliai ipari parkban találta meg a rendőrség.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×