eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a Változás szövetsége politikai nagygyűlésén a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban 2018. március 21-én.
Nyitókép: Komka Péter

Karácsony Gergely: nem vagyok hibátlan, de őszinte leszek

A budapesti Városháza dolgozóinak parkolóul szolgáló területből közparkot alakíttat ki a megválasztott főpolgármester. Két levelet küld el pénteken, az egyiket Orbán Viktornak, a másikat a CEU rektorának - mondta nemzetközi sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

Nemzetközi interaktív sajtótájékoztatót tartott szerda délután Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester, rögtön az elején hangsúlyozva, hogy a választási győzelem nem az övé, hanem a budapestieké, illetve a teljes ellenzéké, amely kétkörös előválasztás után jelölte őt Tarlós István kihívójává.

Az eredmény szerinte üzenet mindenki számára, hogy más irányt akarnak a budapestiek.

"Csütörtökön lesz jogerős a végeredmény, pénteken foglalom el a hivatalomat, és nekilátunk egy zöldebb Budapest megvalósításának" - fogalmazott a politikus.

Azt mondta, nem hibátlan senki, így ő sem az, de őszinteséget és partnerséget ígér.

Nagy segítségként számít elődjére, Tarlós Istvánra, akivel a választások óta "korrekt viszony" alakult ki.

A várható intézkedésekről szólva megismételte, átláthatósági, zöld és szociális csomaggal jelentkezik majd.

Bejelentette, a budapesti Városháza dolgozóinak parkolóul szolgáló területből közparkot alakíttat ki.

Szociális csomagja a sokgyermekes családok javát szolgálja majd, azonnal 6-ról 7 évre nő a tömegközlekedés ingyenes használatának felső korhatára, és ez emelkedik majd tovább 14 évre a ciklusban, ahogy a lehetőségek megengedik.

Felidézte, hogy az ellenzéki összefogás annak idején a "rabszolgatörvény" elleni közös tiltakozással kezdődött, amit most lehetősége lesz betiltani a fővárosi cégeknél.

Október 23-án, a Magyar Köztársaság 30. születésnapján ki fogják nyitni a Városházát,

az ottani programok folyamát hamarosan nyilvánosságra is fogják hozni.

Október végéig össze fogja hívni a magyarországi "szabad városok szövetségét", vagyis az ellenzéki városvezetőket.

Pénteken levelet ír Orbán Viktor miniszterelnöknek, jelezve számára, hogy Budapest új vezetése készen áll a partneri viszony kialakítására. Másik levele a CEU rektorának szól: keressék meg közösen annak lehetőségét, hogy hogyan maradhatnának itt az egyetem képzései.

"Nulla türelmi időnk van"

Újságírói kérdésre válaszolva az ellenzéki összefogás jövőjéről elmondta, ez nem egy versenyfutás a kormánnyal, hanem most átengedte a döntés lehetőségét a szavazóknak - utalt ezzel újra az előválasztásra, amely után több városban, kerületben kiderült, ki indul lehetőleg összellenzéki támogatással.

Programjának - mint ígérte - fontos része lesz a parlamenttel és a kormánnyal való együttműködés.

"Amennyiben ez a más típusú kormányzás elnyeri a választók bizalmát, ennél nagyobb reményeink is lehetnek 2022-ben"

- fogalmazott.

Jelenleg nem látja pontosan, mennyi Budapest adósságállománya, egy 80 milliárdos áthúzódó tételről tud.

Arra is reagált, hogy a Városliget új épületei engedélyét a projektgazda zrt. szerint már nem tudja a főváros visszavonni vagy nem megadni: mint mondta, tájékozódik a jogi helyzetben, de minden jogszerű eszközt fel fognak használni.

Hogy mennyi türelmi időt kér a választóktól, arra úgy válaszolt: figyeljék a választók a történéseket, hogy halad a program végrehajtása: "Nulla türelmi időnk van."

A sportlétesítmény-beruházásokkal (stadionokkal) három problémája van: drágák, sokba kerül a fenntartásuk és olyan potenciális területeket igényelnek, amelyek a város zöldítése szempontjából különben kulcsfontosságúak lennének. Vétót fog emelni ezek ellen az állami beruházások ellen.

Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy lesz-e politikán kívüli főpolgármester-helyettes, de sokszínűséget ígért. Ami pedig a hajléktalankérdést illeti, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter 9 aluljáró lezárásos bejelentésére reagálva elmondta, nagyon körültekintően kell eljárni,

nem lehet veszélyben az utcán senki, ugyanakkor mindenkinek joga van ahhoz, hogy a téli éjszakákon ne fagyjon meg.

A budapesti eredményeket az isztambuliakhoz, a prágaiakhoz és a pozsonyiakhoz hasonlította.

Szerinte a Fidesz szavazóinak jelentős része otthon maradt, mert amit a kampányban látott, az viszolyogtató volt, de az elbizakodottság rossz tanácsadó, nem szabad szerinte, hogy "tiszavirágéletű" legyen a mostani változás.

A turistabuszokkal és a turistahajók közlekedésével rámutatott, nincs Budapestnek turizmusstratégiája, ami egy újabb kihívás a főváros számára, ennek ügyében a megválasztott I. kerületi polgármester, V. Naszályi Márta segítségére számít. Amiben biztos, hogy nem közlekedhetnek Budapest belső részein turistahajóként a szállodahajók - utalt ezzel a Hableány katasztrófájára.

A dízelüzemű járművek városi közlekedését szintén súlyos problémának nevezte, szerinte pozitív ösztönzők lennének a P+R parkolók, illetve szükség lehet tiltásokra és konkrétan a behajtási díjra is, azok feltételeinek megteremtése után.

Az utolsó kérdésre válaszolva elmondta, Orbán Viktor személyesen nem gratulált a megválasztásához, de nem is tudja a telefonszámát a miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×