eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Forgalmi dugó Budapesten, a Hungária körúton 2017. november 27-én. A kínai miniszterelnök látogatása és a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó miatt forgalomkorlátozásokat vezettek be a fővárosban.
Nyitókép: Mónus Márton

Budapesti népszavazás dönt a dugódíjról - Karácsony Gergely friss ígéretei

Az új stadionok és a városligeti múzeumok, valamint a Római-parti mobilgát megépítését is megvétózza Budapest új, ellenzéki főpolgármestere. Karácsony Gergely az Indexnek adott videointerjúban arról is beszélt, milyen tervei vannak a tömegközlekedés, a közlekedés, a patkánymentesítés és a parkolás terén.

Karácsony Gergely nem tartja meglepetésnek a győzelmét. A megválasztott főpolgármester szerint az ellenzéki pártok megértették, hogy változniuk kell az összefogás sikeréhez: a baloldal zöldebb irányt vett, a Jobbik felhagyott a rasszista politikával és rendeztek egy sikeres előválasztást - de természetesen számított a Borkai-botrány is. Karácsony szerint

a Fidesz elkényelmesedett, Budapesten elfelejtett érdemi kampányt csinálni,

primitív üzenetei pedig kontraproduktívnak bizonyultak. Tagadta, hogy Gyurcsány Ferenc irányítaná őt, Megerősítette, hogy három vagy négy helyettese lesz, és az egyik biztosan DK-s, de azt nem árulta el, hogy Gy. Németh Erzsébet kapja-e ezt a posztot vagy sem. Budapest új vezetője azt mondta, hogy új főjegyzőt nevez ki, de

nem tervez tisztogatást, minden alkalmazottja kap fél évet a bizonyításra.

"Ha úgy látom, hogy közösen tudunk küzdeni a programom megvalósításáért, hiszen a választók ezt a programot díjazták a szavazatukkal, akkor mindenkinek lesz helye."

Az önkormányzati cégek közül Karácsony Gergely az FKF-et tartja a leginkább problematikusnak.

"A főváros és a kerületek közösen tudnak ezen a helyzeten javítani."

A megválasztott főpolgármester bejelentette, hogy

a Városligetben egyetlen új épület sem kap építési engedélyt

a Fővárosi Önkormányzattól.

"Ennek a projektnek az igazi értelmi szerzője az új épületek építése, amit én kapitális baromságnak tartok."

Karácsony Gergely leszögezte, hogy

a Római-parton nem épül meg a mobilgát, és betartja a stadionépítési tilalomra vonatkozó ígéretét is.

"A jelenlegi jogszabályok vétójogot biztosítanak a főpolgármesternek. Én ezzel a vétójoggal élni fogok."

A budapesti választás győztese a parkolási szerződésekkel összefüggésben is komoly lépésre készül.

"A kerületek nem maguk oldják meg a parkolást, hanem kiszervezik, amint ezek a szerződések lejárnak, fővárosi rendeletalkotással megtiltjuk ezeknek a szerződéseknek a meghosszabbítását."

Karácsony Gergely szerint az állam nem ad elég pénzt a tömegközlekedésre, de ettől függetlenül tartani fogja az ingyenes utazásra vonatkozó ígéreteit.

"Az a vállalásom, hogy 14 éves korig ingyenes legyen a tömegközlekedés, ezt ezzel együtt is végre tudjuk hajtani, ebben a költségvetési évben első lépésként 6-ról 7 évre emeljük a jelenlegi korlátot. Jelenleg nem látjuk a jegybevétel struktúráját, nyilván kell majd változtatni rajta."

A megválasztott főpolgármester marhaságnak nevezte a Magyar Nemzet értesülését, amely szerint a bérletek árának megemelését tervezi, ugyanakkor elmondta, hogy

ösztönözni fogja az éves bérletek vásárlását.

"Azok kapcsán merülhet fel egyáltalán bármilyen árnövekedés, amit jellemzően turisták használnak. Például a napijegy."

Karácsony Gergely elmondta, hogy

pénteken áttekinti a 3-as metró felújításával kapcsolatos közbeszerzéseket, azt viszont csak a Lánchíd felújításának tapasztalatai alapján döntik el, hogy az átkelő a gyalogosoké marad-e

vagy visszaengedik rá az autósokat. A pesti rakpartot azonban már nem sokáig használhatják a hét minden napján a gépkocsik.

"Hétvégente szeretném lezárni a pesti alsó rakpartot. Hosszú távon az a cél, hogy mindkét rakpart autómentes legyen."

A dugódíjról helyi népszavazás dönt majd - jelentette be a megválasztott főpolgármester.

"Én a stockholmi modellt szeretném: bevezetjük, és egy budapesti népszavazás dönt majd a fenntartásáról."

A patkányhelyzetet megoldására is van terve az új városvezetőnek.

"Az én javaslatom arról szólt, hogy

bontsunk szerződést, és a Fővárosi Önkormányzat az új közbeszerzés lezárultáig bízza meg a korábbi szolgáltató céget arra hivatkozva, hogy van egy közegészségügyi veszélyhelyzet,

amit a katasztrófavédelemnek kell megállapítania. Ha megkapjuk a zöld lámpát, azonnal szerződést bontunk és új szerződést kötünk,kiírunk egy új közbeszerzést, ami hosszú távra megoldja a patkánymentesítés problémáját."

Karácsony Gergely kijelentette, hogy ahol csak tudja,

megtiltja a Lokál című lap utcai terjesztését,

mert hazug propagandaújságnak tartja ezt a kiadványt. Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy a közterületek átkeresztelését nem tervezi, bár ő még mindig Moszkva térnek hívja a Széll Kálmán teret, és nem örül annak, hogy Wass Albertről teret neveztek el a fővárosban. Megígérte, hogy javítanak a hajléktalanok életkörülményein, a színházigazgatók pedig kitölthetik a mandátumuka, utána azonban nyilvános pályázatokon, szakmai alapon döntenek majd az új teátrumvezetők személyéről. Úgy fogalmazott,

megdöbbenne, ha Dörner György az Új Színház igazgatója maradna.

Egyúttal támogatást ígért a magánszínházaknak a kieső TAO-bevételek helyett.

Mint mondta, tudatában van annak, hogy a programjának megvalósításához szüksége van a kormányra, ezért abban bízik, hogy már jövő héten tárgyalóasztalhoz ülhet Orbán Viktor miniszterelnökkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×