eur:
395.64
usd:
364.84
bux:
65592.49
2024. március 19. kedd Bánk, József
A baloldali pártok, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd és a Szolidaritás fővárosi előválasztásának győztese, Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje a Villányi úti Konferenciaközpontban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 3-án. Karácsony Gergely 27 598, Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje 6535 szavazatot kapott.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Előállt az első számú tennivalók listájával Karácsony Gergely

BKV-kedvezmények, betiltott "rabszolgatörvény", klímavészhelyzet kihirdetése: ezekkel kezd hivatalba lépésekor a megválasztott főpolgármester, aki szerint bármikor felhívhatja majd Tarlós Istvánt, aki segíteni is fog neki.

Noha Demszky Gábor korábbi főpolgármester figyelmeztetett, Karácsony Gergely nem számíthat Orbán Viktor jóindulatára, Karácsony Gergely találkozót kér a miniszterelnöktől, aki erről és még sok minden másról is beszélt az ATV-nek adott kedd esti, hosszabb lélegzetű interjújában.

"Többször beszéltem már Tarlós Istvánnal, készítik már elő az anyagokat. A hangulat ezeken a beszélgetéseken teljesen normális"

- árulta el Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester e napok eseményeiről, és biztos abban is, hogy ha segítségre lesz szüksége a távozó főpolgármestertől és felhívná telefonon, biztos segítene is.

A választás előtt úgy érezte, 49 százaléknyian szavaznak rá, ehhez képest 51 lett a szám, ráadásul behúzott az ellenzék olyan kerületeket is, amelyekre Karácsony Gergely nem is számított, példaként a VIII. kerületet említette, ahol Sára Botond regnáló kerületvezetőt Pikó András összellenzéki jelölt tudta legyőzni. Azzal egyébként,

hogy főpolgármesterré választották, különböző fogadásokon "finom borokat" nyert

Karácsony.

Ígéretek

A november elejére várható fővárosi közgyűlési alakuló ülést követően neki kell látni az ígéretek megvalósításához, amire Karácsony Gergelynek ütemterve is van.

"Hatról hét évre emeljük az ingyenes BKV-használat felső korhatárát"

- hangzott el elsőként, ez a programpont már az első ülésen napirendre fog kerülni és szavaznak is róla. A következő években fokozatosan 14 évre emelik ezt a korhatárt.

Továbbá betiltják a "rabszolgatörvény", vagyis a túlóratörvény alkalmazását a fővárosi cégeknél, a regisztrált álláskeresők ingyenes tömegközlekedéséről is gyorsan szavazni fognak, valamint kihirdetik a klímavészhelyzetet, ami azt jelenti, hogy több mint száz európai város mintájára Budapest is kinyilvánítja, érzi a klímaválság súlyát, illetve iránymutatást tartalmaz a későbbi döntések irányára; hőszigetelési programok indulnak, és sokkal több fa lesz Budapesten, mint eddig volt. A döntések költségvetési vonatkozásai és kerületenkénti összehangolása miatt

létrejön a Budapesti Érdekegyeztető Tanács.

Karácsony Gergelynek tetszett Puzsér Róbert Sétáló Budapest programja is.

"Tartalmi vitánk kevés mindenben van, talán az időzítés és az ütemezés az, amiben eltér a véleményünk. Én forgalomcsillapítással tenném élhetőbbé a belvárost. Nem egyszerűen a tiltás eszközével kell élni, hanem a lehetőségeket is meg kell teremteni" - utalt arra, hogy

P+R parkolókat oda építenek majd, ahol megfelelő színvonalú kötött pályás közlekedéssel a város belső részei elérhetők. A dugódíj pedig "előbb-utóbb mindenképpen szükséges lesz, ez a ciklus végére megvalósítható lépés".

Az értékes ingatlanok után beszedhető

"Tiborcz-adót"

mindenképp akarja, mégpedig oly módon, hogy ha ezt a kerületek nem hajlandók bevezetni, akkor le kell mondaniuk ennek a kivetéséről, ezt követően vetheti ki a főváros, a magyar adórendszer szerinte jelenleg ugyanis igazságtalan. A mértékéről azt mondta, az építményadó felső határa lenne, ami nem magas, de pár milliárd forint így is bejöhet majd belőle.

Megjegyezte, a kampányban a Fidesznek és Tarlós Istvánnak nem is volt pozitív üzenete, csak őt kritizálták. A kampányüzenetekre utalva mellékesen megemlítette, egyik kedvenc dala a KFT együttes Alkalmatlan vagyok című száma, ami amúgy a szerelemről szól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×