eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Karácsony Gergely megválasztott (j) és Tarlós István leköszönő főpolgármester (j2) a hivatal átadás-átvételén a Városházán 2019. október 17-én. Hátul Balogh Samu várostervező, Karácsony Gergely munkatársa (b) és György István, a fővárosi kormányhivatal kormánymegbízottja.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Átadás-átvétel: Karácsony Gergely díszpolgárrá tenné Tarlós Istvánt és Demszky Gábort is

Rövid sajtótájékoztatót tartott a Tarlós Istvánnal folytatott, közel egyórás eszmecseréjének tartalmáról Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester.

Helyszíni tudósítások szerint Karácsony Gergely kerékpárral, Tarlós István bőrkabátban érkezett az átadás-átvételre a belvárosi Városházára, ahová a nagy esemény lezárásaként sajtótájékoztatót hirdettek meg.

"Mindenkit képviselni fogok, azokat is, akik nem rám szavaztak. A hivatalban semmilyen vérengzésre vagy boszorkányüldözésre nem kell készülni" - mondta el az átadás-átvétel után újságírók előtt a megválasztott főpolgármester, aki békés fővárost szeretne látni mostantól.

Bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy

Tarlós István és Demszky Gábor Budapest díszpolgárai lehessenek.

Az új közgyűlés első döntése ígérete szerint a Fővárosi Önkormányzat 30 éves születésnapjához fognak kötődni, de ígérte, a november közepi alakuló ülésen más érdemi döntéseket is hozni fognak már.

Ígéretet tett neki arra elődje, Tarlós István, hogy bármikor felhívhatja őt Karácsony Gergely, ha segítségre van szüksége.

Újságírói kérdések

Rövid sajtótájékoztatója után újságírói kérdésekre válaszolt.

Közölte, Tarlós István a Miniszterelnökség munkatársa lesz, de nincs felhatalmazva arra, hogy erről többet mondjon.

Karácsony Gergely megismételte ígéretét, hogy

a Pride ideje alatt szivárvány színű zászló lobog majd a Városháza homlokzatán.

Nem beszélgetett Tarlós Istvánnal a kampányról, "próbáltunk azokra a dolgokra koncentálni, amik összekötnek minket, a kampány nem tartoik ezek közé" - mondta.

Megerősítette, már az első ülésen dönteni fognak az álláskeresők ingyenes tömegközlekedéséről.

Ami a Liget projektet illeti, nincs konkrét információja arról, hogy melyik városligeti épület milyen építési engedéllyel rendelkezik, de minden jogi eszközt felhasználnak arra, hogy ne épüljenek "felesleges épületek" a Városligetben. Ugyanígy megerősítette a "stadionstoppal" kapcsolatban, hogy az ügyben a fővárosnak vétójoga van.

A Tarlós Istvánnal folytatott beszélgetés részleteit nem akarta kiadni, "a lényeg az, hogy

a városról beszéltünk, és felhívta a figyelmemet arra, hogy kik azok a munkatársak, akiknek a munkája nélkülözhetetlen".

A Pesti Hírlap kezdeményezésének újraindításával és a Lokál kizárásával a BKK megállóiban való terjesztésével kapcsolatban elmondta, nyitott egy lap elindítására, de a Lokálra nem lesz a továbbiakban szükség.

Az főpolgármester-helyettesekkel kapcsolatos személyi javaslatairól szólva elmondta:

a jövő héten lesznek nevek,

így nem kívánta kommentálni azt az értesülést sem, hogy Molnár Zsolt, a budapesti MSZP-elnök a helyettese lehet.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×