eur:
394.31
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt (szemben, j3) beszél a több város ellenzéki polgármesterjelöltjével közösen, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. szeptember 30-án. Karácsony Gergely kijelentette, hogy az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika. Balról Radócz Zoltán (MSZP), szolnoki (b), Péterffy Attila (b2) pécsi és Glázer Tímea győri ellenzéki polgármesterjelöltek (b3), jobbról Márton Roland, az ellenzék közös székesfehérvári polgármesterjelöltje, az MSZP városi elnöke, helyi önkormányzati képviselője (j) és Hegyesi Beáta, Budakeszi ellenzéki polgármesterjelöltje (j2).
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Karácsony: a választás tétje az önkormányzatiság léte is

Az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika - jelentette ki Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt hétfőn Budapesten.

Karácsony Gergely több város ellenzéki polgármesterjelöltjével közösen, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott:

"hiszünk abban, hogy a változást akaró emberek akaratát képviselve visszaszerezzük azt az önkormányzati szabadságot, amelyet az elmúlt évek politikája elvett a településektől".

Ezzel a szabadsággal élve szeretnénk a településeket zöldebbé és egymással szolidárisabbá tenni - mondta.

Karácsony Gergely közölte, magyar európai parlamenti képviselőkkel közösen szeretnék elérni azt is, hogy az Európai Unió növelje azokat a forrásokat, amelyek az önkormányzatok közvetlenül is megszerezhetnek a saját településük fejlesztésére.

Példaként említette, hogy az általa vezetett Zugló az elmúlt öt évben több mint kétmilliárd forintnyi ilyen támogatást nyert az uniótól.

Karácsony Gergely elmondta: az a változás, amit október 13-án szeretnének elindítani Budapesten és minden más településen, éppen arról szól, hogy a rendszerváltás egy nagyon fontos értékét, az önkormányzatiságot megőrizzük. "Veszélyben van ez az érték, hiszen az elmúlt kilenc évben a Fidesz nagyon nagy mértékben csorbította az önkormányzatok jogait" - fogalmazott Karácsony Gergely hozzátéve, hogy elvették a helyben lakók jogát attól, hogy saját maguk határozzanak településük sorsa felett.

Hegyesi Beáta, Budakeszi ellenzéki polgármesterjelöltje arról beszélt, a fideszes városvezetés felülről irányított pénzeket fordít projektekre, ugyanakkor a településeknek nem erre, hanem organikus fejlődésre van szüksége.

Glázer Tímea, győri polgármesterjelölt azt mondta, ők nyitott városházát szeretnének, hogy a városban élők beleszólhassanak a helyi döntésekbe.

Márton Roland székesfehérvári polgármesterjelölt kijelentette: elszántan dolgoznak a szabad, szolidáris Székesfehérvárért, és a látványberuházások helyett az adófizetők pénzét egészségügyre, közlekedésre, valamint oktatásra kell költeni.

Radócz Zoltán, szolnoki polgármesterjelöltje a korrupció visszaszorítását jelölte meg fő céljaként, és azt mondta: az elmúlt öt évben szinte minden közbeszerzésről a Fidesz pártközpontjában döntöttek.

A pécsi polgármesterjelölt, Péterffy Attila arról beszélt, hogy a város morális és gazdasági válságba került. Pécs azért került morális válságba, mert a városvezetés elmúlt években felelőtlen, vagy tudatosan az állami "korrupciót kiszolgáló döntéseket hozott" - mondta hozzátéve, hogy Pécs adóssága mára ismét 10 milliárd forint feletti.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergelyt arról is kérdezték, nem érzi e kínosnak, hogy már a harmadik verzióval áll elő a csütörtökön kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban. Elmondta, óriási skandalum, hogy egy ellenzéki párt elnökségi ülését valakik lehallgatják egy olyan helyiségben, amely nemzetbiztonságilag szigorúan védett. Az ügyben a szükséges jogi lépéseket megtették - közölte.

"Ez az egész ügy nem rólunk szól, hiszen ebben a beszélgetésben én semmit nem mondtam, amit nyilvánosan ne képviseltem volna korábban, ez szerintem a Fideszről szól" - fogalmazott hozzátéve, hogy mindez egy orwelli világ része.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×