eur:
389.75
usd:
365.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: van egy kialakult helyzet és ezt meg fogom oldani

A Trócsányi Lászlóval kapcsolatos döntésről, a máltai megegyezésről, a migrációs helyzet politikai vonatkozásairól és a szerinte "csetlő-botló" Karácsony Gergelyről is beszélt a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László kinevezésével összefüggésben az Európai Parlament jogi szakbizottsága, ezért nem "engedte át" a csütörtöki meghallgatáson, és jövő kedden nem is hallgathatja meg őt a külügyi bizottság. "A bűne az, hogy segített abban, hogy okmányok nélkül, szabálytalanul senki ne tehesse be a lábát Magyarországra" - jelentette ki ezzel kapcsolatban Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel. A hatóságok fellépéséhez kellenek fundamentumok, jogszabályok, ezeket az ő segítségével alkottuk meg, ezért támadja a baloldal a magyar jelöltet. De "nem szemből támadnak, hanem egy sunyi oldalvágással", az ügyvédi irodájára hivatkozva - mondta, hozzátéve: pártalapon, 11-9 arányban szavaztak ellene.

A miniszterelnök a történtek miatt beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott elnökével.

"Van egy kialakult helyzet és ezt meg fogom oldani"

- mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy megvárják, míg írásba foglalják a döntést, utána ismét egyeztetnek.

"A baloldal álnok, könyörtelen és kitartó. Nincs elveszett labda - ez a fajta középpályás a baloldal. Egy nagy csata, amikor a baloldallal kell szembefordulni, de mi sem most jöttünk le a falvédőről" - illusztrálta a helyzetet Orbán Viktor.

"Van a zsebemben második, harmadik és negyedik megoldás is".

Migráció és kvótaügy

A máltai megállapodással kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy a magállamok a perifériára is rá fogják erőltetni az elosztási kvótákról szóló megállapodásukat. "Két-három országban történt baloldali előrelépés, ennek nyomán úgy érzik, rákényszeríthetik a többiekre az elképzeléseiket" - jelentette ki.

A migráció alakulásának folyamatáról elmondta: ezek az emberek "hiába muszlimok, Szaúd-Arábiába, Katarba nem engedik be őket. Az USA védi magát, most csökkentette a menekültstátusok számát, Ausztrália pedig elviszi a migránsokat távoli szigetekre. Hova lehet menni? Európába jönnek, mert "az öngyilkos hajlamainak engedve" Európa nem védi a saját identitását. A nyugat-európai országok pedig politikai okoból folytatnak befogadó politikát - tette hozzá a miniszterelnök.

"A miniszterelnökök közti erőviszonyokra építem a politikámat"

- jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte bár az Európai Parlamentben baloldali többség van, az új bizottságot a mostani - többségében nem bevándorláspárti - miniszterelnökök által delegált emberekből állítják össze. Azért akarnak kilőni bizonyos jelölteket, például Trócsányi Lászlót, és elérni, hogy kimaradjanak a bizottságból, hogy az hasonlítson a bevándorláspárti EP-re - vélekedett a Kossuth Rádióban adott interjúban.

"Ezt így szokták csinálni" - mondta Orbán Viktor arra, hogy a máltai megállapodást a belügyminiszterek tanácsába akarják elvinni. Az ügyről egyeztetett a magyar belügyminiszterrel, és

Pintér Sándor el fogja mondani az unióban, hogy "azok az országok, akik Máltán a leghangosabban újabb kvótákat követelnek, még az eddigi vállalásaikat sem teljesítették".

Fidesz-kongresszus

Különleges felelősséget jelent a Fidesz elnökének lenni, Orbán Viktor szerint talán ez a legszebb munka, de egyben nehéz is. "Kormányzó pártnak is nehéz lenni, nehéz időkben élünk, ott a bevándorlási csata, a csődbe ment Magyarországot talpra kellett állítani, ki kell állni Európában az általunk elképzelt jövő mellett, durva a belpolitikai csatározás. Nem csoda, hogy a többiek bele is roggyantak - fejtette ki a miniszterelnök. "Én 30 éve vagyok parlamenti képviselő, mindenkire emlkékszem. Nehéz ez a munka, sokan - pártok és emberek - egyszerűen összeroskadtak".

"Még nem tudom, hogyan ragadjam meg a jövő grabancát, hogy odarángassam a pódiumra, de vasárnapig nyilván ez is meglesz"

- mondta végül Orbán Viktor. Hozzátette: egyre nagyobbak és erősebbek vagyunk, optimista és jókedvű kongresszusra készülök.

Az önkormányzati választásban Budapest különösen fontos - szögezte le a miniszterelnök.

"Volt kihívóm Karácsony úr, ő volt már miniszterelnök-jelölt is. Látom ezt a hangfelvételt, csetlik-botlik, majdnem megsajnáltam, olyan helyzetekbe keveri magát" - mondott véleményt Orbán Viktor.

Végezetül közölte: "Magyarország sokkal jobb állapotban van, mint korábban. Az összerendeződés, a magabiztosság, a képesek leszünk megoldani a problémáinkat, fel lehet emelni a fejünket, társakat lehet keresni a gondok megoldásához. Ez a hangulat sokkal erőteljesebb, mint a Fidesz kormányzásának megkezdése előtt volt".

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Az idei év jelentős változásokat hozott az Apple iPhone 15 sorozatának piaci fogadtatásában, különösen az alapmodell tekintetében. A Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) által végzett kutatás szerint az alap iPhone 15 modell eladásai a teljes iPhone-értékesítésnek csupán 14%-át tették ki, ami éles esést jelent a tavalyi, azonos időszakban mért 19%-hoz képest, az akkori elődmodellel összefüggésben - írta az Apple Insider. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×