eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt (k), Soproni Tamás (b) VI. kerületi közös ellenzéki polgármesterjelölt (Momentum), Gy. Németh Erzsébet XVII. kerületi közös ellenzéki polgármesterjelölt (DK) és Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke (j2) sajtótájékoztatót tart a Kossuth térnél 2019. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Karácsony-ügy: fura dolgokkal állt elő egy zuglói önkormányzati képviselő

Nem csitulnak a hullámok az ellenzéki főpolgármester-jelölt körül csütörtök reggel kirobbant hangfelvétel-botrányban. Az érintett ellenzékiek által tagadott belső konfliktussal kapcsolatban jelentkezett a Civil Zugló Egyesület politikusa, Karácsony Gergely pedig Orbán Viktornak üzent.

Csütörtök reggel óta szinte beterítette a magyarországi sajtót annak a hangfelvételnek az ügye, amelyen Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt hallható, és amelyen arról beszél, a zuglói MSZP-sek szétlopják a kerületet - aminek megakadályozására csak Horváth Csaba kerületi ellenzéki polgármesterjelölt lenne képes ("Csabának legalább annyi esze van, hogy mi az, amiért börtönbe lehet menni"), a DK-s Gy. Németh Erzsébetnek semmilyen esélye sincs a XVII. kerületben, a szocialista Tóth Csaba pedig többször is megfenyegette őt és családját, hogy vissza ne térjen a XIV. kerületbe ("ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak."), ahol Karácsony Gergely jelenleg polgármester.

Mint az Infostart beszámolt róla, Karácsony Gergelyt a 444.hu portál rögvest megszólaltatta az ügyben, a politikus akkor azt mondta, titkosszolgálati módszerekkel hallgatják le a beszélgetéseit, a Fidesz ezzel válaszolt arra, hogy vitára hívta Tarlós István főpolgármestert.

Facebook-oldalán kisvártatva azzal egészítette ki az általa elmondottakat, hogy a hangfelvételen nem hangzik el semmi érdemi, amivel ellentéteset mondott volna korábban.

Csütörtök délelőtt a kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter véleményét is megkérdezték újságírók az ügyről, aki azt mondta,

maffiaviszonyokra emlékeztető állapotok vannak a baloldalon, ahol egymást hallgatják le.

Elmondta még, szolidáris Karácsonnyal a megfenyegetés miatt, a hangfelvételen hallhatókról viszont általánosságban elmondta, a Fideszben egészen más tónusban beszélgetnek egymással.

Karácsony Gergely délután a "manipulált felvétellel" kapcsolatban azt is közölte, feljelentést tesz. A Karácsonyt jelölő egyik párt, az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István pedig azt mondta, a Fidesz azért nyúlt ehhez az eszközhöz, mert fél attól, hogy Karácsony Gergelyt megválasztják Tarlós István pozíciójára október 13-án. "Ilyen módszereket a pártállamokban használnak és használtak régen" - tette hozzá.

Csütörtökön többen még arra is rámutattak, az osztrák kormány a közelmúltban egy "kísértetiesen hasonló" lehallgatási ügybe belebukott és előre hozott választásokat kellett hirdetni.

Karácsony Gergely aztán az ATV stúdiójában már arra tett utalást, hogy tudni véli, kik készítették a hangfelvételt - nem az, akivel beszélgetett, de nem is a titkosszolgálat -, illetve beszámolt arról, hogy egy általa ismert rendszámú autó követi őt, a benne ülőkkel pedig már beszélt is, igaz, ezt nem tudja bizonyítani.

Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnököt is kérdezték a Kossuth rádióban, hogy mit gondol az ügyről:

"Látom ezt a hangfelvételt, csetlik-botlik, majdnem megsajnáltam, olyan helyzetekbe keveri magát."

Erre Karácsony Gergely a Facebookon reagált, mondván, "Orbán mindent megtagadott és elárult, amit egykoron képviselt: éppen olyan országot épít, ami ellen 30 éve tiltakozott. Most arra vagyok kénytelen figyelmeztetni: szóljon a pincsikutyáinak, hogy álljanak le a vegzálásommal."

Gy. Németh Erzsébet és Tóth Csaba közben tagadta azt, hogy rendezetlen volna a viszonya az ellenzéki főpolgármester-jelölttel, ám Várnai László, a Civil Zugló Egyesület politikusa, egykori LMP-s, zuglói önkormányzati képviselő, jelenlegi polgármesterjelölt a hangfelvételen hallhatókat megerősítve a Facebookon pénteken szó szerint ezt írta,

"Gergő nekem is többször emlegette, hogy Tóthék megfenyegették, az ominózus »tudjuk, melyik óvodába jár a gyereked«-et emlegette többször is.

Engem, minket is többször megfenyegetett Tóth valamelyik embere, úgyhogy sosem kételkedtem Gergő állításában. Gergő az elmúlt években kifejezetten tartott Tóthtól, ezért engedett át minden általa is jól ismert korrupciós ügyet, ingatlaneladást, közbeszerzést, parkolást, és hallgatott róluk akár a sír. Szó nem volt nyilvánosságról."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×