INFORÁDIÓ
2021. április 13. kedd
Ida

századvég alapítvány

tarlós istván

karácsony gergely

puzsér róbert

önkormányzati választás

republikon

Tarlós István főpolgármester (b2) és Karácsony Gergely, Zugló polgármestere (b3) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2017. április 5-én. A közgyűlés döntött a római-parti védmű Duna-part menti nyomvonalon történő megépítéséről.

Századvég: a többség Tarlós István győzelmére számít

Infostart / MTI

Még a baloldali szavazók is Tarlós István győzelmét várják, Karácsony Gergely esélytelen - derül ki a Századvég Alapítvány kutatásából. A Republikon Intézet viszont szoros versenyt mért, amelyben a főpolgármester csak 1 százalékkal vezet a zuglói polgármester előtt.

A Századvég felmérése alapján a válaszadók közel háromnegyede (74 százaléka) szerint Tarlós István fogja megnyerni az októberi voksolást, ezzel szemben Karácsony Gergely győzelmét pusztán 16 százalékuk tartja valószínűnek. Puzsér Róbert megválasztásával a válaszadók mindössze 3 százaléka, Berki Krisztiánéval 1 százaléka kalkulál.

A kirajzolódó képet erősíti, hogy a baloldali szavazók közel fele (49 százaléka) sem bízik Karácsony Gergely győzelmében, és csupán 41 százalékuk fogalmazott meg ezzel ellentétes véleményt - teszik hozzá.

Az intézet szeptember 18. és 21. között, ezer fős mintán alapuló kutatása azt vizsgálta, hogy a budapestiek milyen véleménnyel vannak a főpolgármester-aspiránsokról. A felmérés kitért az egyes jelöltek győzelmi esélyeinek lakossági megítélésére is.

Az adatok azt mutatják, hogy

a fővárosi ellenzék a kampányidőszakban sem tudott változtatni kedvezőtlen megítélésén, míg Tarlós István kedveltsége továbbra is töretlen.

A megkérdezettek többsége (60 százaléka) elismerően nyilatkozott a regnáló főpolgármester személyéről, és 36 százalékuk fogalmazott meg negatív véleményt - írták.

Ezzel szemben valamennyi ellenzéki főpolgármester-jelölt elutasítottsága jóval meghaladja a velük szimpatizálók arányát: a válaszadók mindössze 35 százaléka van pozitív véleménnyel Karácsony Gergelyről, míg 57 százalékuk elutasítja a zuglói polgármester személyét - áll a közleményben.

Látható, hogy Karácsony Gergely megosztó politikai személyiség, aki még a baloldali szavazók tekintélyes részét sem tudja megszólítani - állapítják meg.

Ugyanakkor

tovább romlott a két televíziós személyiség, Puzsér Róbert és Berki Krisztián megítélése is:

a megkérdezettek háromnegyede negatív véleménnyel van Puzsérról, míg az elfogadottsága mindössze 16 százalékra tehető, Berki Krisztián esetében ez az arány 86, illetve 5 százalék.

A jelenség hátterében az áll, hogy e két jelölt a politikai arénában is celebként viselkedik, így a budapesti választók nem tekintik őket komolyan vehető főpolgármester-aspiránsoknak - magyarázzák.

Továbbá a középen álló és jobboldali szavazók többsége szintén a Fidesz-KDNP jelöltjének győzelmével kalkulál (68, illetve 94 százalék), és csupán elenyésző hányaduk tartja reálisnak a zuglói polgármester megválasztását (20, illetve 3 százalék). A bizonytalanok és rejtőzködők közel háromnegyede (71 százaléka) szerint Tarlós István fogja megnyerni a főpolgármester-választást, míg Karácsony Gergelyről ezt 11 százalékuk feltételezi - ismertették.

Összességében megállapítható, hogy teljes a reményvesztettség a baloldalon, és a korábbi kutatási adatokhoz képest is tovább demoralizálódott az ellenzéki szavazótábor, amiből leszűrhető a következtetés, hogy még a baloldali érzelmű szavazók egy része sem tekinti hatékonynak az egyes ellenzéki jelöltek kampánytevékenységét - írta a cég.

Látható tehát, hogy még az elkötelezett balliberális szavazók többsége is úgy véli, hogy Karácsony Gergely személyében az ellenzéki erők nem egy olyan karakteres politikust állítottak ki, aki alternatívát jelenthetne Tarlós Istvánnal szemben - fogalmaz közleményében a Századvég.

Szoros versenyt mért ezzel szemben a Republikon

A választók 35 százaléka Tarlós Istvánra, 34 százaléka Karácsony Gergelyre, 5 százaléka Puzsér Róbertre, 1 százaléka pedig Berki Krisztiánra szavazna az önkormányzati választásokon – derül ki a Republikon Intézet felméréséből. A résztvevők egynegyede nem tudott vagy nem kívánt válaszolni.

A fővárosiak több mind kétharmada, 68 százaléka tervez részt venni az önkormányzati választásokon, mindössze 19 százalék tervez távol maradni, a válaszadók további 13 százaléka pedig még nem tudja, elmenjen-e.

A választás végeredményét tekintve kulcsfontosságú tényező lesz az ellenzék mozgósítási ereje - közölték.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Erdős Gergely, a Századvég belpolitikai elemzője
 
Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018