eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Airportal.hu

Új részletek a Magyar Honvédség új szuperhelikopteréről

Magyarország a legnagyobb megrendelője az Airbus H145M típusú forgószárnyasának. Az idei 4 után újabb gépek érkeznek.

Négy új Airbus Helicopters H145M típusú helikopter érkezik a Magyar Honvédség flottájába ebben az évben, a magyar pilóták és műszaki szakemberek kiképzése már megkezdődött a gyártó németországi üzemében - hangzott el kedden Donawörth-ben egy magyar újságíróknak tartott bejáráson.

A szupergép repüléséről airportal.hu képeket, videót is közölt.

Martin Keller, az Airbus Helicopters programmenedzsere a bejáráson azt mondta,

az idei négy után jövőre várhatóan tizenkettő, 2021-ben pedig négy H145M típusú gép érkezik a flottába.

Tizennégy gép gyártása már megkezdődött, hat van végösszeszerelő soron, kettő teljesítette már első felszállását - ismertette a részleteket Nagy László, a Magyar Honvédség légierő hadfejlesztési rendszerek fejlesztési főnökségének vezetője. Jelenleg két magyar pilóta és tíz műszaki szakember kiképzése zajlik Donauwörth-ben, ahol összesen 50 pilóta és 60 műszaki dolgozó felkészítését tartják meg, ők mintegy 50 képzésen vesznek részt, mire megszerzik a szükséges engedélyeket.

Hozzátette: a szerződés értelmében van lehetőség arra, hogy a pilóták szimulátoros oktatását Magyarországra telepítsék, de erről még nem született döntés, ugyanakkor a tapasztalatok szerint nagy szükség lenne egy ilyen képességre.

  • Az Airbus Helicopters H145 típusú helikopterével az esetek többségében harcászati, honvédelmi feladatokat látnak el.
  • A németországi gyárban a szerződés aláírásától számított egy éven belül készre tudják gyártani a gépet.
  • A gép jelenlegi verziója 2015 májusában szerezte meg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségtől a légialkalmassági engedélyeket, az első példányt fél évvel később szállították le a német légierőnek.
  • A harcászati feladatokat ellátó M verzióból eddig 51-et rendeltek, Magyarország a legnagyobb ügyfél 20 gépes rendeléssel.

Egy-egy helikoptert egy év alatt gyártanak le a megrendeléstől számítva, berepülések során legfeljebb 20 órát töltenek a levegőben, 5-6 alkalmas a tesztelés - írta még az airportal.hu, hozzátéve: a H145 szériát leginkább harcászati és védelmi feladatokra használják, a teljes üzemelés 37 százalékát teszik ki ezek a feladatok. Eddig 230 példányt gyártottak le a típusból, amiből mintegy 20 darab az M-változat. A típus második legnagyobb rendelője Németország, ők 15 darabot kértek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×