eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Magyar katonák Litvániában a siauliai repülőbázison 2019. augusztus 13-án. A Magyar Honvédség május 2-án hivatalosan is átvette a három balti állam légterének védelmét ellátó baltikumi légi rendészeti, Baltic Air Policing (BAP) szolgálatot. Ez a második alkalom, hogy a térségben magyar Gripen vadászgépek állnak készültségben.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Nem hobbiröpködni járnak a magyar katonák a Baltikumba

Már csaknem kétszer annyi riasztást kapott a Magyar Légierő a balti államok légtérvédelme során, mint a 2015-ös küldetés alatt - árulta el az InfoRádió érdeklődésére a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok.

A magyar jelenlétre azért van szükség a három balti államban, Észtországban, Lettországban és Litvániában, mert ezek az államok nem rendelkeznek vadászgépekkel. A 2004-es NATO-csatlakozás óta a tagállamok egymást négyhavonta, rotációs rendszerben váltva látják el a balti országok légtérvédelmét.

"2015 után most, május 1-jén másodjára vettük át a szolgálatot" - mondta el az InfoRádióban Ugrik Csaba dandártábornok, a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének parancsnoka.

A magyar kontingens 96 főből áll, a harci repülőgépek száma négy darab ott kint.

"Egy darab plusz repülőnk alapvetően arra szolgál, hogy kiképzési feladatokat is elláthasson" - tette hozzá.

Elmondása szerint

a szerdai napon 42-re emelkedett az éles riasztások száma; összehasonlításképp a 2015-ös misszió során 25 ilyen volt.

"Azt mondanám, kicsit mozgalmasabb volt ez a 2019-es, jubileumi, ötvenedik balti misszió. Mindig időben ott voltunk, ahol ott kellett lennünk, a riasztásokra időben reagáltunk, és végrehajtottuk az elfogott repülőgépek igazoltatását" - mondta el tevékenységüket összefoglalva Ugrik Csaba.

Alapvetően orosz repülőkkel találkoztak, olyanokkal, amik nem tartották be a nemzetközi előírásokat.

Ezek "elfogása" történik meg nemzetközi vizek fölött.

"Nem találkoztunk még egyszer sem a három balti ország légterét megsértő orosz repülőgéppel, az ellenőrzések mindegyik nemzetközi helyeken történik. Ezek a repülőgépek veszélyeztetik a civil repülési forgalmat: vagy nem adnak le repülési tervet, vagy nem állítanak idegen-barát felismerőrendszert. Vagy csak egyszerűen nem rádióznak. A mi feladatunk ezeket a repülőgépeket leigazoltatni" - ecsetelte a dandártábornok.

Az ellenőrzött gépek között vannak a kalinyingrádi orosz enklávét támogató utas- és teherszállítók, felderítők, IL-22-es, IL-38-as tengerészeti felderítő, Tu-142-es, és természetesen találkoznak ezek kíséretéül odarendelt vadászgépekkel (SZU-24M, SZU-27P, SZU-30SM, SZU-35S).

A légtérvédelem mellett van másra is kapacitás a környéken.

"Kihasználjuk a kint lévő időnket, és a repülőgépeinket is arra, hogy itt állomásozó NATO-erőket vagy más szárazföldi erőket támogassunk. Ez belefér a repertoárba" - tette még hozzá.

Tengerészeti gyakorlatokat is végrehajtanak,

ezeket Magyarországon nem tudnák megtenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×