INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

balti államok

magyar honvédség

légvédelem

ugrik csaba

Magyar katonák Litvániában a siauliai repülőbázison 2019. augusztus 13-án. A Magyar Honvédség május 2-án hivatalosan is átvette a három balti állam légterének védelmét ellátó baltikumi légi rendészeti, Baltic Air Policing (BAP) szolgálatot. Ez a második alkalom, hogy a térségben magyar Gripen vadászgépek állnak készültségben.

Nem hobbiröpködni járnak a magyar katonák a Baltikumba

InfoRádió

Már csaknem kétszer annyi riasztást kapott a Magyar Légierő a balti államok légtérvédelme során, mint a 2015-ös küldetés alatt - árulta el az InfoRádió érdeklődésére a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok.

A magyar jelenlétre azért van szükség a három balti államban, Észtországban, Lettországban és Litvániában, mert ezek az államok nem rendelkeznek vadászgépekkel. A 2004-es NATO-csatlakozás óta a tagállamok egymást négyhavonta, rotációs rendszerben váltva látják el a balti országok légtérvédelmét.

"2015 után most, május 1-jén másodjára vettük át a szolgálatot" - mondta el az InfoRádióban Ugrik Csaba dandártábornok, a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének parancsnoka.

A magyar kontingens 96 főből áll, a harci repülőgépek száma négy darab ott kint.

"Egy darab plusz repülőnk alapvetően arra szolgál, hogy kiképzési feladatokat is elláthasson" - tette hozzá.

Elmondása szerint

a szerdai napon 42-re emelkedett az éles riasztások száma; összehasonlításképp a 2015-ös misszió során 25 ilyen volt.

"Azt mondanám, kicsit mozgalmasabb volt ez a 2019-es, jubileumi, ötvenedik balti misszió. Mindig időben ott voltunk, ahol ott kellett lennünk, a riasztásokra időben reagáltunk, és végrehajtottuk az elfogott repülőgépek igazoltatását" - mondta el tevékenységüket összefoglalva Ugrik Csaba.

Alapvetően orosz repülőkkel találkoztak, olyanokkal, amik nem tartották be a nemzetközi előírásokat.

Ezek "elfogása" történik meg nemzetközi vizek fölött.

"Nem találkoztunk még egyszer sem a három balti ország légterét megsértő orosz repülőgéppel, az ellenőrzések mindegyik nemzetközi helyeken történik. Ezek a repülőgépek veszélyeztetik a civil repülési forgalmat: vagy nem adnak le repülési tervet, vagy nem állítanak idegen-barát felismerőrendszert. Vagy csak egyszerűen nem rádióznak. A mi feladatunk ezeket a repülőgépeket leigazoltatni" - ecsetelte a dandártábornok.

Az ellenőrzött gépek között vannak a kalinyingrádi orosz enklávét támogató utas- és teherszállítók, felderítők, IL-22-es, IL-38-as tengerészeti felderítő, Tu-142-es, és természetesen találkoznak ezek kíséretéül odarendelt vadászgépekkel (SZU-24M, SZU-27P, SZU-30SM, SZU-35S).

A légtérvédelem mellett van másra is kapacitás a környéken.

"Kihasználjuk a kint lévő időnket, és a repülőgépeinket is arra, hogy itt állomásozó NATO-erőket vagy más szárazföldi erőket támogassunk. Ez belefér a repertoárba" - tette még hozzá.

Tengerészeti gyakorlatokat is végrehajtanak,

ezeket Magyarországon nem tudnák megtenni.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Kapcsolódó hang

Balti légtérvédelem - Ugrik Csaba
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018