INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

bankkártya

fizetés

pincér

vámos györgy

országos kereskedelmi szövetség

bankkártyás fizetés

Se bankkártya, se nagy címlet? Lehet elfogadható magyarázat

Se bankkártya, se nagy címlet? Lehet elfogadható magyarázat

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Még mindig vannak olyan boltok és éttermek Magyarországon, amelyek nem teszik lehetővé a bankkártyás fizetést. Az is viszonylag gyakori, hogy az eladók és a pincérek nem hajlandóak elfogadni a tízezrest vagy a húszezrest, arra hivatkozva, hogy nem tudnak visszaadni. Mindkettőnek több oka lehet, és némelyik elfogadható, a többi viszont nem az – mondta az InfoRádió megkeresésére az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Hiába indított a kormány bankkártyás fizetést támogató programot, amely keretében nem csak a készülékekre adnak támogatást, hanem az elfogadóhelyi jutalék mértékét is előírják a pénzintézetek számára, a kisvállalatok számára továbbra is gondot jelent a nem csekély költséggel járó rendszer fenntartása, mutatott rá Vámos György az InfoRádiónak nyilatkozva.

Az elfogadóhelyi jutalékot a nagyobb boltoknál, üzlet- és vendéglátó láncoknál tizedszázalékokat tesz ki, addig a kisebb helyeken ennek mértéke azonban a forgalom egy-két százalékát is elérheti. Látszólag ez egy kis szám lehet, de miután a forgalomra vetített eredmény – amennyiben egyáltalán van – a boltoknál alig néhány százalék,

az elfogadóhelyi jutalék egy olyan fontos költség, amit igencsak mérlegelnie kell egy boltosnak,

jegyezte meg Vámos György.

Ennek ellenére – bármiféle általánosítás nélkül – akad olyan vállalkozás, amely azért sem hajlandó bankkártyaelfogadóhelyet kialakítani, mert nem akarja, hogy a forgalmának egy bizonyos része látszódjon. Ugyanakkor sokak fejében az is benne lehet, hogy a készpénz egyszerűbb, hiszen például a bankkártyás vásárlás esetében a vállalkozó később jut csak hozzá a bevételéhez, tette hozzá a főtitkár.

Fintorgás, elutasítás

Sok esetben a tíz- és húszezresek láttán az eladók vagy pincérek részéről fejcsóválás, fintorgás és elutasítás a válasz, aminek rendszerint az az oka, hogy a bolt nem bír el nagyszámú, nagy címlettel fizető vásárlót. Esetleg a pénzváltással nem akarnak bajlódni. Ám ez a "nagycímlet-kerülés" a vállalkozás számára nem feltétlen jó reklám, húzta alá Vámos György. Rámutatott arra is, hogy alapvetően

mindig a boltosnak kellene igazodnia a vevőhöz, tehát nem a vásárlóknak kellene a címlet-kérdéssel törődniük.

Ha a boltos úgy látja, hogy többen jönnek hozzá nagy címlettel, meg kell kockáztatnia, hogy több váltópénz legyen a kasszában - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, gyorsan hozzátéve, hogy ez természetesen üzletbiztonságilag kockázatos lehet, hiszen kirabolhatják az üzletet.

Az igazi megoldás, hogy a készpénzkímélő eszközöket kellene sokkal jobban terjeszteni, és ahol szükséges, ott pedig a kisboltokat ebben támogatni kellene, jegyezte meg végezetül a főtitkár.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Se bankkártya, se nagy címlet? Lehet elfogadható magyarázat
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018