INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

sertéspestis

szabályozás

agrárminisztérium

Tenyészeteket értékelnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-Egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságán 2018. május 17-én. A kép az ASP-vel (afrikai sertéspestissel) kapcsolatban készített illusztráció.

Próbálják megállítani a sertéspestis terjedését Magyarországon

Infostart / MTI

Július végén megjelent az országos főállatorvos határozata az afrikai sertéspestis (asp) magyarországi felszámolására vonatkozó mentesítési tervéről, amely részletesen tartalmazza az érintett szereplők (például vadászok, állattartók, állatorvosok) teendőit.

Az agrártárca közleménye szerint az új rendelkezés megjelenése egyúttal hatályon kívül helyezi a korábbi főállatorvosi határozatot.

Az új mentesítési terv kiadására és az egyes intézkedések felülvizsgálatára a járványhelyzetben bekövetkezett változások, valamint az Európai Bizottságtól az Európai járványhelyzet és tapasztalatok alapján érkezett javaslatok miatt volt szükség - tették hozzá.

A határozat részletesen tartalmazza a szigorúan korlátozott, a fertőzött, valamint a magas, a közepes és az alacsony kockázatú területekre vonatkozó információkat, például azok alapvető jellemzőit, meghatározásuk és elrendelésük menetét. A dokumentum területtípusonként összefoglalja az egyes feladatokhoz kapcsolódó előírásokat is, illetve rendelkezik többek között a vadászatról, az elhullott vaddisznók bejelentéséről és szervezett kereséséről, a vaddisznóállomány gyérítéséről, és az állat- és termék forgalmazás szabályairól.

A mentesítési tervben számos külön részletszabályzat is olvasható, például az elhullott vaddisznókból történő rendszeres mintaküldésre vonatkozóan, de az asp megelőzése szempontjából kiemelt jelentőségű általános járványvédelmi követelményeket is megtalálják az érintettek. A határozat rendelkezik továbbá a vadgazdálkodási egységek kockázati besorolásáról, melynek naprakész listája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján érhető el letölthető és kereshető formában.

Az asp mentesítési tervben előírt egyes feladatok végrehajtásával kapcsolatban az érintettek kártalanításra jogosultak. Az állami kártalanítás részletes szabályai szintén a Nébih tematikus weboldalán olvashatók - közölte az AM.

Védekezés

Az asp-vírus ellen nincs vakcinázási lehetőség, és nem lehet gyógykezelni, ezért a vírus behozatalát kell megakadályozni. Különösen fontos ez a háztáji gazdaságokban, ahová a ruházattal, eszközökkel, személlyel, járművel, takarmánnyal, almozásra használt szalmával is bekerülhet a vírus.

Vaddisznó-állományok esetében nehéz a védekezés, elsősorban az állomány gyérítése jelent lehetőséget a vírustól való megszabadulásra, valamint a vaddisznóhullák minél gyorsabb begyűjtése és megfelelő megsemmisítése - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az InfoRádióban. Hozzátette: ezért módosították az országos főállatorvosi határozatot és megnövelték a megtalált vaddisznók után járó díjat.

A házisertések esetében a legfontosabb az alapvető állategészségügyi szabályok betartása, például a megfelelő takarítás, fertőtlenítés és eszközök használata. Ajánlott a zöldtakarmány és a friss alom elhagyása is, továbbá élő állat szállítása esetén a szállítást meg kell előznie egy vizsgálatnak.

Nyitókép: MTI Fotó: Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Sertéspestis - Bognár Lajos országos főállatorvos
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018