INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

járvány

vakcina

sertéspestis

afrikai sertéspestis

vírus

Csak nagyon keveset lehet tenni a sertéspestis ellen

Csak nagyon keveset lehet tenni a sertéspestis ellen

InfoRádió

Miután Szlovákiában is megjelent az afrikai sertéspestis, az eset miatt felállított védő- és megfigyelési körzet Magyarországra, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is átnyúlik - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A részletekről Bognár Lajos országos főállatorvos beszélt az InfoRádióban.

A szlovák hatóságok néhány nappal ezelőtt a magyar határ melletti Tőketerebes járásban egy háztáji sertésállományban találták meg az afrikai sertéspestis vírusát, ennek következében elrendelték a 3 kilométeres megfigyelési és védőkörzetet.

Mint az InfoRádió Bognár Lajos országos főállatorvostól megtudta, a Magyarországra átnyúló területeken a magyar állategészségügyi hatóságoknak is meg kell tenni a szükséges lépéseket.

"Az intézkedéseknek megfelelően a sertéseket tilos engedély nélkül kiszállítani a megfigyelési körzetből, minden gyanús megbetegedést jelenteni kell az állatorvosnak, ez a 100 százalékos állami kártalanításnak is feltétele"

- részletezte dr. Bognár Lajos.

A megfigyelési és védőkörzetet addig kell fenntartani, ameddig a betegség jelen van a körzetben, az utolsó megbetegedést követő 42 nappal lehet feloldani ezeket az intézkedéseket.

Magyarországon egyébként továbbra sem állapították meg afrikai sertéspestis jelenlétét házi sertésben, azonban a vaddisznóállomány fertőzött a vírustól, ezért kell figyelniük az állattartóknak, hogy betartsák az alapvető járványvédelmi, állat-egészségvédelmi előírásokat. Minthogy

"a járvány ellen nincs védekezési lehetőség, vakcinázni sem lehet,

ezért az alapvető a járványvédelem, a telep zártsága, az állatok zárt tart tartása, és a különleges ragályfogó tárgyak, cipők különös gondosságú tisztítása, takarítása, fertőtlenítése" - húzta alá.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Sertéspestis már Magyarországon is
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018