eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Nem átmeneti lesz a sertéshús drágulása

A következő 4-5 évben folyamatosan emelkedhet a sertéshús ára a gyógyíthatatlan afrikai sertéspestis miatt – közölte Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője, hozzátéve: a betegség miatt a magyar sertéshús exportpiaca Románia felé tevődik át.

A setéspestis tartós szeplőjévé vált a setéshúspiacnak, és egyértelműen érezteti regionális, valamint globális hatásait – fogalmazott Fórián Zoltán az InfoRádiónak.

Magyarországon szerencsére csak a vadállománynál mutatkozik a kór, míg a szomszédos országokban, így például Romániában a házisertésállományban is komoly pusztításokat végez az afrikai sertéspestis. Emiatt a korábban odairányuló exportunk tovább erősödik, miközben

a távol-keleti importnövekedés is érzékelhetően emeli az európai árakat,

jegyezte meg az agrárszakértő.

A legfőbb piacunk mindenképpen Románia marad a közelsége miatt, azonban vannak olyan cégek Magyarországon, amelyek képesek a Távol-Keletet is elérni, jegyezte meg Fórián Zoltán.

Bár az emberre nem veszélyes a betegség, az állatok számára nincs ellenszere, ami azt vetíti előre, hogy nem lehet rövid távon leküzdeni azokat a gócpontokat, amelyek például a távol-keleti országokban kialakultak, így

a keresletnövekedés tartósan magasan fogja tartani az árakat,

akár 4-5 éven keresztül is, jegyezte meg az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető szakértője.

A jelentős keresletnövekedésből származó áremelkedés a fogyasztói árakban is megmutatkozik, igaz ennek a mértékének körülbelül csak a fele jut el a vásárlóhoz - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×